دوره 29، شماره 178 - ( آبان 1398 )                   جلد 29 شماره 178 صفحات 180-167 | برگشت به فهرست نسخه ها

Samami E, Elyasi F, Mousavinasab S N, Shojaee L, Zaboli E, Shahhosseini Z. Effect of Non- Pharmacological Interventions on Stress of Women with Breast Cancer Undergoing Chemotherapy: A Systematic Review . J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 29 (178) :167-180
سمامی الهه، الیاسی فروزان، موسوی نسب سید نورالدین، شجاعی لیلا، زابلی احسان، شاه حسینی زهره. تأثیر مداخلات غیر دارویی بر استرس زنان مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی درمانی، یک مرور سیستماتیک. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (178) :167-180

سابقه و هدف: مدیریت استرس بیماران مبتلا به سرطان پستان و خصوصاً بیماران تحت شیمی درمانی یکی از اهداف سیستمهای ارائه دهنده خدمات در سراسر دنیا می باشد. مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی تأثیر مداخلات غیر دارویی بر استرس زنان مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی درمانی انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه مروری سیستماتیک، جستجوی جامع در پایگاههای اطلاعاتی،
Google Scholar، Cochrane library، Science Direct، Web of Science، Springer، Scopus، PubMed،
Scientific Information Database and Iranian Registery of Clinical Trials، Magiran و با استفاده از کلید واژههایی نظیر Non- Parmacological Interventions، Chemotherapy، Breast cancer، Distress، Stress و معادل فارسی آنان صورت گرفت. از مجموع 74590 مطالعه به دست آمده، پس از حذف موارد تکراری و غیر مرتبط در نهایت کیفیت، 9 مطالعه با استفاده از مقیاس Jadad مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: یافتههای مطالعه حاضر به دو طبقه کلی مداخلات روانشناختی شامل درمان شناختی- رفتاری و حل مسئله و مداخلات طب مکمل شامل موسیقی درمانی، ریکی درمانی، یوگا و ورزش تقسیم گردید. نتایج نشان داد که اکثر مداخلات سبب کاهش استرس بیماران میشود.
استنتاج: با توجه به اثر بخشی مداخلات غیر دارویی در کاهش استرس زنان مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی درمانی، پیشنهاد میگردد با آگاهی رسانی به بیماران در مورد اثر بخشی این مداخلات و حق انتخاب برای آنان در کنار توانمندسازی ارائه دهندگان خدمات بهداشتی در ارائه این مداخلات، به ارتقاء سلامت زنان کمک نمود.

نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: مامائی