دوره 30، شماره 187 - ( مرداد 1399 )                   جلد 30 شماره 187 صفحات 83-68 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahimi H, Mehrpooya N, Nasiri Furg A, Vagharseyyedin S A. Effect of Dignity Therapy on Functional Aspects of Quality of Life in Cancer Patients: A Randomized Controlled Trial. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (187) :68-83
رحیمی حسین، مهرپویا نسیم، نصیری فورگ احمد، وقارسیدین سید ابوالفضل. تأثیر شأن درمانی بر ابعاد عملکردی کیفیت زندگی بیماران سرطانی: یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (187) :68-83

سابقه و هدف: در ایران سرطان‌ها سومین عامل مرگ‌ومیر محسوب می‌شوند. سرطان موجب مخدوش شدن ابعاد عملکردی کیفیت زندگی می‌شود. این مطالعه باهدف تعیین تأثیر شأن درمانی بر ابعاد عملکردی کیفیت زندگی مبتلایان به سرطان انجام شد.
مواد و روشها: پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی کنترل شده تصادفی شاهددار است که در سال 1398 روی 76 بیمار مبتلا به سرطان دارای پرونده در بیمارستان ایرانمهر بیرجند انجام شد. قبل از مداخله، فرم دموگرافیک و پرسشنامه بعد عملکردی کیفیت زندگی بیماران سرطانی تکمیل شد. شرکت کنندگان به طور تصادفی در گروههای مداخله و کنترل قرار گرفتند. در گروه مداخله، شأن درمانی در 3 تا 4 جلسه 45-30 دقیقه‌ای، انجام شد. در گروه کنترل، مداخلهای انجام نشد. 4 هفته پس از مداخله، پرسشنامه بعد عملکردی تکمیل شد.
یافتهها: نتایج آزمون من ویتنی نشان داد که قبل از مداخله، تفاوت معناداری بین میانگین نمرات ابعاد مختلف بُعد عملکردی بین دو گروه مداخله و کنترل وجود نداشت(05/0<P). 4 هفته بعد از مداخله، میانگین و تغییرات میانگین نمرات عملکرد هیجانی و اجتماعی، افزایش معناداری در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل داشت (05/0P<)؛ اما میانگین نمرات عملکرد جسمانی، ایفای نقش و عملکرد شناختی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل تغییرات معناداری نداشت (05/0<P). میانگین نمره کلی بُعد عملکردی، افزایش معناداری در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل نشان داد(05/0P<).
استنتاج: شأن درمانی میتواند به‌عنوان یکی از روشهای حمایتی- تسکینی در بهبود بُعد عملکردی کیفیت زندگی بیماران سرطانی مورد توجه قرار گیرد.

شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 1N20190604043820IRCT
واژه‌های کلیدی: شأن درمانی، کیفیت زندگی، سرطان