دوره 22، شماره 95 - ( آذر 1391 )                   جلد 22 شماره 95 صفحات 8-2 | برگشت به فهرست نسخه ها

Babamahmoodi1 F, Farokhee2 M, Delavarian2 L, Babamahmoodi3 A, Khalilian4 A, Haghshenas5 M R. Association between Serum Concentrations of HBV-DNA and HBeAg with Liver Enzymes in Hepatitis B Patients. J Mazandaran Univ Med Sci 2012; 22 (95) :2-8
بابا محمودی فرهنگ، فرخی مریم، دلاوریان لیلا، بابامحمودی عبدالرضا، خلیلیان علیرضا، حق شناس محمد رضا. بررسی رابطه بین HBV-DNA و HBeAg و آنزیم‌های کبدی در نزد بیماران مبتلا به هپاتیت B مزمن . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (95) :2-8

سابقه و هدف: ویروس هپاتیت B یکی از مشکلات بزرگ بهداشتی است که شیوع آن در جوامع مختلف متفاوت گزارش شده است و بیش از350 میلیون نفر از افراد در دنیا به این ویروس آلوده می‌باشند. تظاهرات بالینی عفونت هپاتیت B طیف وسیعی دارد و عوارض طولانی مدت آن به سیروز کبدی و هپاتوسلولار کارسینوما می‌انجامد و هر ساله بین 5/0 تا 2/1 میلیون نفر در اثر این بیماری جان خود را از دست می‌دهند. با تشخیص به موقع و مداخله درمانی صحیح تا حدی می‌توان از بروز این عوارض جلوگیری به عمل آورد. لذا در این تحقیق غلظت ویروسی، میزان سطح آنزیم‌های کبدی و مثبت یا منفی بودن HBeAg در بیماران مبتلا به هپاتیتB مزمن بررسی شد. مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بوده که بر روی 146 بیمار مبتلا به هپاتیتB مزمن که در طی سال‌های 88-1386 به مرکز آموزشی- درمانی رازی قائم‌شهر مراجعه نمودند و جهت تشخیص HBV-DNA، HBeAg و آنزیم‌های کبدی مورد بررسی قرار گرفتند، انجام شد. پس از نمونه‌برداری و جداسازی سرم از خون افراد مبتلا به هپاتیت B، با استفاده از کیت مخصوص استخراج ژنوم ویروسی از سرم افراد جداسازی و مقدار DNA ویروسی توسط اسپکتوفتومتر تعیین شد. سپس با استفاده از کیت HBV RG (از شرکت نوین ژن) که حاوی پرایمرها و پروب اختصاصی می‌باشد تست Real Time PCR انجام شد. گردآوری اطلاعات از نتایج حاصل از بازخوانی پرونده بیماران انجام گرفت سپس داده ها با استفاده از آزمون‌های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: از مجموع 146 بیمار مورد مطالعه 94 نفر HBeAg منفی و 52 نفر HBeAg مثبت بودند. در این مطالعه هیچ همبستگی بین سطح HBV-DNA و AST مشاهده نشد ولی بین سطح HBV-DNA و آنزیم ALT همبستگی معنی‌داری دیده شد. استنتاج: آنزیم ALT حتی در مراحلی از بیماری که HBeAg منفی باشد و بیماری مخفی وجود داشته باشد می‌تواند نشانگر مناسبی از شدت درگیری کبد باشد لذا با تعیین سطح سرمی ALT و HBV-DNA در این بیماران تا قبل از پیشرفت آسیب کبدی به سمت سیروز می‌توان سریعاً درمان ضد ویروسی را شروع کرد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |