دوره 24، شماره 122 - ( اسفند 1393 )                   جلد 24 شماره 122 صفحات 332-328 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zazouli M A, Fazeli Farsani S, BarafrashtehPour M, Alinejad A. Quantitative, Qualitative Analysis and Solid Waste Disposal Method in Health Care Centers in Gachsaran . J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 24 (122) :328-332
ززولی محمدعلی، فاضلی فارسانی سجاد، برافراشته پور منصور، علی‌نژاد عبدالعظیم. بررسی کمیت، کیفیت و دفع پسماندهای مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان گچساران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (122) :328-332

سابقه و هدف: پسماندها و فاضلاب بیمارستان‌ها، کلینیک‌ها و مراکز بهداشتی و درمانی به علت برخورداری از پتانسیل ایجاد خطرات بهداشتی نیاز به بررسی و مدیریت ویژه دارند. لذا هدف از این مطالعه تعیین کمّی، کیفی و نحوه دفع پسماندها در مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان گچساران است. مواد و روش‌ها: این یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که در مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان گچساران انجام گرفته است. جامعه مورد بررسی شامل مراکز بهداشتی و درمانی (20 مطب، 7 کلینیک، 5 پایگاه بهداشتی، 4 درمانگاه، 3 آزمایشگاه، 9 مرکز بهداشت، و30 خانه بهداشت) شهرستان گچساران بوده است. روش نمونه برداری به صورت سرشماری بود و از هر یک از مراکز بهداشتی و درمانی 9 نمونه در طی 3 ماه برداشت و میانگین 9 نمونه به عنوان وزن نهایی در نظر گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزارهای Excel، SPSS و آمار توصیفی انجام گرفت. یافته‌ها: میانگین تولید کل پسماند، پسماند عفونی و پسماند غیر عفونی تولیدی برای مراکز بهداشتی ودرمانی به ترتیب 625، 201و 424 کیلوگرم در روز به دست آمد که با در نظرگیری 2031 مراجعه کننده به کلیه مراکز سرانه 7/307 گرم به دست آمد. در بین مراکز بهداشتی و درمانی مطب‌های پزشکی با 70 کیلوگرم در روز بیش‌ترین و خانه‌های بهداشت با مقدار پسماند 5/4 کیلوگرم در روز کم‌ترین تولید پسماند عفونی را داشتند. استنتاج: با توجه به حجم بالای تولید پسماند عفونی در مراکز بهداشتی و درمانی و هم‌چنین تعداد و تنوع بالای این مراکز و خطر این پسماندها، نظارت دقیق و مستمر بر نحوه مدیریت این گونه مواد به خصوص در مرحله جمع‌آوری و دفع، جهت تامین، حفظ و افزایش سطح سلامت افراد مورد تماس و بقیه افراد جامعه مورد نیاز می‌باشد.
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: ژنتیک