دوره 25، شماره 134 - ( اسفند 1394 )                   جلد 25 شماره 134 صفحات 51-43 | برگشت به فهرست نسخه ها

Janbabaee G, Moosazadeh M, Asdaghi Jahrom Z, i Rashedi Alashti M. Epidemiological, Clinical and Pathological Characteristics of Patients with Breast Cancer. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 25 (134) :43-51
جان بابایی قاسم، موسی زاده محمود، اصداقی جهرمی زهرا، رشیدی آلاشتی معصومه. ویژگی های اپیدمیولوژیکی، پاتولوژیکی و کلینیکی بیماران مبتلا به سرطان پستان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (134) :43-51

سابقه و هدف: سرطان پستان، شایع‌ترین سرطان و عامل اصلی مرگ ومیر ناشی ازسرطان در زنان دنیا محسوب می‌شود. این مطالعه با هدف بررسی ویژگی‌های اپیدمیولوژیکی، کلینیکی و پاتولوژیکی بیماران مبتلا به سرطان پستان انجام شده است.

مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر از نوع مقطعی با استفاده از داده‌های موجود در پرونده بیماران مبتلا به سرطان پستان مراجعه‌کننده به درمانگاه باغبان (طوبی) شهر ساری در فاصله سال‌های 1386 الی 1393 بوده است. ابزار جمع‌آوری داده‌ها چک لیستی بوده که حاوی متغیرهای سن، جنس، وضعیت تاهل، منوپوز، بارداری و شیردهی، سایز توده، نوع توده، گرید تومور، تعداد لنف نود درگیر و متاستاز بوده است.

یافته‌ها: 1019 بیمار مبتلا به سرطان پستان با میانگین سنی 5/11±1/50 سال وارد مطالعه شدند. سن شروع قاعدگی بیش‌تر بیماران (8/77 درصد) بین 12 تا 16سال، سن تشخیص سرطان در 5/61درصد قبل از منوپور و سن اولین بارداری در 6/6 درصد مبتلایان بیش‌تر از 30 سال بوده است. در 237 مورد از بیماران وجود سابقه انواع سرطان در خانواده گزارش شده است که در 4/65 درصد از نوع سرطان پستان بوده است. نوع کارسینوم اکثریت مبتلایان (7/90 درصد) داکتال و درجه تمایز سلولی در 61درصد آن ها متوسط بوده است. هم‌چنین میانگین اندازه تومور در مبتلایانی که برداشت کامل پستان در آن‌ها انجام شده بود (4/1±7/7) به طور معنی‌داری بیش‌تر از مبتلایانی بودکه برداشت قسمتی از پستان در آن‌ها انجام شده بود (6/1±4/7) (008/0=p).

استنتاج: این مطالعه نشان داد که شایع‌ترین نوع کارسینوم در مبتلایان از نوع داکتال بوده و اندازه تومور از فاکتورهای مرتبط با برداشت کامل پستان می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: سرطان پستان، بدخیمی، اپیدمیولوژی
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: هماتولوژی و آنکولوژی