دوره 26، شماره 135 - ( فروردین 1395 )                   جلد 26 شماره 135 صفحات 129-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahimzadeh Barzoki H, Rahmani A, Dadban Shahamat Y, Beirami S. Adsorption of 2, 4 dinitrophenol from Aqueous Solutions Using Ordered Mesoporous Carbon CMK-3. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 26 (135) :119-129
رحیم زاده برزکی هادی، رحمانی علیرضا، دادبان شهامت یوسف، بیرامی سمیه. جذب 2و4 دی نیتروفنل از محلول های آبی با استفاده از نانوحفره کربنی CMK-3. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (135) :119-129

سابقه و هدف: 2و4 دی نیتروفنل به طور گسترده برای تولید رنگ، چسب و مواد نگهدارنده چوب، حلال‌ها، مواد قابل انفجارو آفت‌کش‌ها استفاده می‌شود. به دلیل سمیت زیاد و عدم تجزیه پذیری زیستی آن باید نسبت به حذف آن و عدم ورود به منابع آبی اقدام کرد. هدف این تحقیق استفاده از نانوحفره کربنی CMK-3 به عنوان جاذب در حذف 2و 4 دی نیتروفنل از محلول‌های آبی است.

مواد و روش‌ها: این پژوهش یک مطالعه تجربی است. ابتدا نانوحفره سیلیسی SBA-15 سنتز شد وجهت سنتز نانو حفره کربنی CMK-3 مورد استفاده قرار گرفت و از آن برای مطالعات جذب 2و 4 دی نیتروفنل از محلول‌های آبی در یک رآکتور ناپیوسته استفاده گردید. برای تعیین مشخصات ساختاری ترکیبات سنتز شده از روش‌های BET،XRD  و TEM استفاده شد. تاثیر پارامترهای pH (3-11) ، زمان تماس (20-180 دقیقه)، غلظت اولیه2و4 دی نیتروفنل (10 تا 500 میلی‌گرم در لیتر) و دوز جاذب (2/0 تا 2/1گرم در لیتر) مورد بررسی قرار گرفت.

یافته‌ها: نتایج نشان داد با کاهش pH و غلظت اولیه 2و4 دی نیتروفنل و افزایش زمان تماس و دوز جاذب، کارایی حذف افزایش پیدا می‌کند. pH بهینه در فرایند جذب، 5 تعیین گردید و زمان تعادل در این مطالعه 100 دقیقه محاسبه شد. دوز بهینه جاذب 4/0 گرم در لیتر محاسبه گردید و در شرایط بهینه ظرفیت جذب 2و4 دی نیتروفنل توسط CMK-3، 194 میلی‌گرم بر گرم محاسبه شد.

استنتاج: به طور کلی نانو حفره کربنی CMK-3 از ظرفیت جذب بالایی در حذف 2و4 دی نیتروفنل از محلول‌های آبی برخوردار است. در صورت تولید این ماده در سطح تجاری، تولید می‌توان از آن در تصفیه کامل پساب‌های آلوده به نیتروفنل استفاده کرد.

متن کامل [PDF 787 kb]   (1930 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست