دوره 27، شماره 151 - ( مرداد 1396 )                   جلد 27 شماره 151 صفحات 93-86 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abedi S, Janbabaee G, Moosazadeh M, Rashedi Alashti M, Alizadeh-Navaei R, Hedayatizadeh-Omran A. Epidemiology of Lung Cancer Patients Attending Tooba Clinic and Imam Khomeini Hospital, Sari, Iran 2010-2014. J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 27 (151) :86-93
عابدی سیاوش، جان بابایی قاسم، موسی زاده محمود، رشیدی آلاشتی معصومه، علیزاده نوایی رضا، هدایتی زاده عمران اکبر. همه گیرشناسی مبتلایان به سرطان ریه مراجعه کننده به کلینیک طوبی و بیمارستان امام خمینی ساری در دوره زمانی 1389 الی 1393. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1396; 27 (151) :86-93

سابقه و هدف: سرطان ریه یکی از مشکلات بهداشت عمومی در سراسر جهان میباشد. توصیف ویژگیهای اپیدمیولوژیکی مبتلایان میتواند نقش ارزنده ای در زمینهسازی برای طراحی مطالعات تحلیلی ایفا نماید.  لذا مطالعه حاضر با هدف همهگیرشناسی مبتلایان به سرطان ریه مراجعه کننده به کلینیک طوبی و بیمارستان امام ساری طراحی شده است.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی بوده است. حجم نمونه شامل 229 نفر بیمار  مبتلا به سرطان ریه میباشد که به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. دادهها جهت آنالیز وارد نرم افزار SPSS ver. 22 گردید. از آزمونهای توصیفی و تحلیلی برای آنالیز استفاده شد.
یافتهها: از 229 بیمار، 2/74درصد مرد بودهاند. میانگین سن مردان برابر 6/12±4/63 سال و  میانگین سن زنان برابر 01/12±6/64 سال بوده است. این تفاوت از نظر آماری معنیدار نبوده است(534/0=P). بیشتر نمونهها (6/78 درصد از رده کارسینوم ریه غیر سلول کوچک و روش تشخیص 9/88 درصد بیماران بیوپسی بوده است. همچنین لب فوقانی ریه راست (3/22 درصد) و لب فوقانی ریه چپ (8/18 درصد) به ترتیب بیشترین محل درگیری را تشکیل دادهاند. مرحله بندی 1/85 درصد بیماران IV و نوع درمان اکثریت بیماران (57 درصد) شیمیدرمانی بوده است.
استنتاج: این مطالعه نشان داد که بیشتر مبتلایان به سرطان ریه را مردان تشکیل دادهاند و میانگین سن مبتلایان زن اندکی بیشتر از مردان بوده است. همچنین اکثریت مبتلایان از رده کارسینوم ریه غیرسلول کوچک بودهاند. لازم به ذکر است که اکثریت بیماران در زمان تشخیص در مرحله(Stage) بالا قرار داشتند که حاکی از تشخیص بیماری در مرحله پیشرفته و متاستاز بیماری است.

واژه‌های کلیدی: سرطان، سرطان ریه، همه‌گیرشناسی
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی