دوره 20، شماره 1 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 1) 1389 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 140-137 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farzin D, Sharifpour A, Mansouri S, Âliyali M, Âbedi S. Efficacy of Ginger in Patients Uncontrolled on Standard Moderate Asthma Treatment.. J Mazandaran Univ Med Sci 2011; 20 (1) :137-140
فرزین داوود، شریف پور علی، منصوری سیده نازنین، علیالی مسعود، عابدی سیاوش. اثربخشی زنجبیل در بیماران مبتلا به آسم. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1389; 20 (1) :137-140

سابقه و هدف: هدف از درمان آسم، رسیدن به کنترل بالینی و نزدیک شدن به عملکرد طبیعی ریه است. در بعضی از بیماران مبتلا به آسم پایدار متوسط رسیدن به این هدف با دوز کم کورتیکواستروئید استنشاقی(ÏÇS) همراه با بتا-2 آگونیست طولانی اثر (LÂBÂ) امکان‌پذیر نیست. هدف مطالعه حاضر، بررسی اضافه کردن یک داروی کنترل کننده دیگر (در شکل کپسول زنجبیل) به دو گروه دارویی فوق‌الذکر در رسیدن به هدف درمان آسم سودمند می‌باشد.
مواد و روش‌ها: سی و دو بیمار مبتلا به آسم (17 نفر مرد و 15 نفر زن) یک کارآزمایی 10 هفته‌ای را کامل کردند که شامل یک دوره ورود به مطالعه 1 هفته‌ای یک سوکور، که در طی آن دارونما (کپسول 250 میلی‌گرمی لاکتوز سه بار در روز) به درمان رایج استاندارد (بکلومتازون دی پروپیونات، 200 میکروگرم دو بار در روز به اضافه سالمترول استنشاقی، 50 میکروگرم دو بار در روز) اضافه گردید. یک دوره درمان فعال 4 هفته‌ای دو سوکور که در آن بیماران، زنجبیل (کپسول 250 میلی گرم پودر زنجبیل 3 بار در روز) یا دارونما دریافت می‌کردند، یک دوره پاک سازی 1 هفته‌ای یک سوکور که بیماران، دارونما دریافت ‌کردند و یک دوره درمان متقاطع نهایی 4 هفته‌ای دو سوکور درمان متقاطع فعال. متغیر اصلی، حجم بازدم فعال در ثانیه اول (FËV1) و متغیرهای فرعی، حداکثر جریان بازدمی (PËF) و نمرات آزمون کنترل آسم (ÂÇT) بود. این متغیرها در پایان هر فاز یعنی پایان هفته‌های 1، 5، 6 و 10 اندازه‌گیری شد. برای مقایسه آماری متغیرها، از آنالیز واریانس دو طرفه با فاکتورهای فیکس شده بیمار، دوره و درمان استفاده می‌گردید.
یافته‌ها: تمام بیماران گروه زنجبیل بهبود معنی‌داری در FËV1، PËF و نمرات ÂÇT در پایان هفته دهم داشتند (001/0p<). میانگین (ÇÏ 95 درصد) به‌دست آمده برای زنجبیل در برابر دارونما به ترتیب برای FËV1 99/1 در برابر 49/1 لیتر (32/0 تا 68/0)، برای PËF 8/255 در برابر 4/205 لیتر/ دقیقه (1/27 تا 8/73) و برای ÂÇT 6/20 در برابر 34/17 (77/2 تا 73/3) بود. از نظر عوارض جانبی، فراوانی مشابهی در طول درمان با دارونما (13 درصد) و زنجبیل (16 درصد) گزارش گردید (05/0p>).
استنتاج: کپسول پودر ریشه زنجبیل به‌عنوان مکمل درمانی کورتیکواستروئید استنشاقی و بتا-2 آگونیست طولانی اثر در بهبود FËV1 ، PËF و نمرات ÂÇT بیماران مبتلا به آسم پایدار متوسط کنترل نشده با درمان استاندارد موثر است.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |