دوره 21، شماره 86 - ( بهمن 1390 )                   جلد 21 شماره 86 صفحات 271-277 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (10347 مشاهده)
چکیده سابقه و هدف: کریپتوسپوریدیوم، سیکلوسپورا و میکروسپوریدیوم از جمله عوامل عفونی می‌باشند که بیشترین نگرانی را در فرآورده‌های غذایی در سراسر جهان ایجاد کرده‌اند. شواهد اپیدمیولوژیک نشان می‌دهند که این عوامل بیماری‌زا می‌توانند خطر بزرگی برای سلامت انسان باشند. به همین جهت مطالعۀ حاضر با هدف تعیین فراوانی پاتوژن‌های مذکور در افراد مراجعه‌کننده به آزمایشگاه‌های تشخیص طبی تبریز طراحی و به اجرا درآمد. مواد و روش ها: تعداد 1825 نمونۀ مدفوع از مراجعین به بخش انگل‌شناسی آزمایشگاه‌های تشخیص طبی تبریز با روش‌های مستقیم (گسترش مرطوب)، تغلیظ (فرمالین- اتر) و رنگ‌آمیزی اسید فست کاینیون سرد و تری‌کروم اصلاح شده از لحاظ وجود کریپتوسپوریدیوم، سیکلوسپورا و میکروسپوریدیوم بررسی شدند. یافته ها: با روش مشاهدۀ مستقیم (گسترش مرطوب) هیچ موردی از آلودگی به کوکسیدیاهای روده‌ای تشخیص داده نشد. با روش تغلیظ 18 مورد آلودگی تشخیص داده شد که 15 مورد آن (83 درصد کل موارد مثبت) کریپتوسپوریدیوم و 3 مورد (17 درصد موارد مثبت) میکروسپوریدیوم بودند. با روش اسید فست کاینیون سرد برای تشخیص کریپتوسپوریدیوم تنها در سه نمونه از 15 نمونه‌ای که با روش تغلیظ آلوده به کریپتوسپوریدیوم تشخیص داده شدند وجود انگل تأیید گردید. تنها در یک نمونه غیر اسهالی با روش تری‌کروم اصلاح شده میکروسپوریدیوم تشخیص داده شد. هیچ موردی از آلودگی به سیکلوسپورا با هر سه روش مشاهدۀ مستقیم، تغلیظ و رنگ‌آمیزی مشاهده نگردید. استنتاج: با توجه به زئونوز بودن کریپتوسپوریدیوم، فراوانی 16/0 درصدی تأیید شده به‌وسیله رنگ‌آمیزی این انگل در مراجعه‌کنندگان به یک آزمایشگاه تشخیص طبی مبین ضرورت توجه بیش از پیش به مقوله‌هایی همچون بهداشت آب و مواد غذایی، آموزش بهداشت عمومی و کنترل عفونت در دام است.
متن کامل [PDF 239 kb]   (2867 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |