دوره 28، شماره 167 - ( آذر 1397 )                   جلد 28 شماره 167 صفحات 82-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (2836 مشاهده)
سابقه و هدف: برنج یکی از منابع غذایی مهم در دنیا میباشد. امروزه توجه به واسطه خواص آنتیاکسیدانی به ارقام رنگی برنج معطوف شده است. در این مطالعه، فعالیت آنتی اکسیدانی در بخش های مختلف سه گونه برنج مورد بررسی قرار گرفته است.
مواد و روشها: عصارهگیری از برنج سفید، برنج قهوه ای، سبوس نرم و سبوس خام سه رقم برنج فجر، هاشمی و KB13 با روش ماسیراسیون، با کمک متانول انجام شد. محتوای تام فنلی و فلاونوئیدی و فعالیت آنتی اکسیدانی با سه روش ارزیابی شد. میزان فرولیک اسید و پارا کوماریک اسید با کروماتوگرافی مایع با کارکرد بالا تعیین گردید.
یافتهها: عصاره سبوس خام برنج KB13 با 2/15 ± 83/319 mgGAE و 8/3 ± 58/77 mgQE در گرم عصاره بالاترین مقدار فنل و فلاونوئید تام را از خود نشان داد. درصد به داماندازی رادیکال DPPH توسط عصارههای سبوس خام برنجهای مختلف از بقیه اجزای برنج بهطور معنیداری بالاتر بود. بیشترین میزان مربوط سبوس خام هاشمی بود. درصد به داماندازی رادیکال نیتریک اکساید توسط عصارههای سبوس خام برنجهای مختلف از بقیه اجزای برنج به طور معنیداری بالاتر بود (001/0< p). نتایج HPLC نشان داد که سبوس خام هاشمی بیشترین مقدار فرولیک اسید (21/26) و سبوس خام KB13 بیشترین مقدار پارا-کوماریک اسید را با مقدار 66/3 mg/g extract دارا میباشند.
استنتاج: رقم های فجر، هاشمی و KB13 از ایران به طور قابل ملاحظه ای دارای فعالیت آنتی اکسیدانی و محتوای
تام فنلی و فلاونوئیدی بالاتری نسبت به نمونه
های خارجی مرور شده در این بررسی دارد.

 
متن کامل [PDF 979 kb]   (1295 دریافت)    

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.