دوره 28، شماره 167 - ( آذر 1397 )                   جلد 28 شماره 167 صفحات 70-58 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (3106 مشاهده)
سابقه و هدف: لیشمانیوزها طیفی از بیماریها هستند که به صور جلدی، جلدی- مخاطی و احشائی بروز میکنند و توسط گونههای پشه خاکی منتقل میشوند. لیشمانیوز جلدی به عنوان یکی از معضلات مهم بهداشتی در ایران محسوب میشود. مطالعه حاضر به منظور تعیین وضعیت پراکنش مکانی و زمانی لیشمانیوز جلدی در شهرستان های استان مازندران بر اساس سامانه اطلاعات جغرافیایی انجام گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی-تحلیلی گذشتهنگر بر اساس اطلاعات دموگرافیک و اپیدمیولوژیک ثبت شده از بیماران مبتلا به لیشمانیوز جلدی در نظام مراقبت بیماری حوزه معاونت بهداشتی طی سالهای 1396-1388 در دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام گرفت. با استفاده از اطلاعات ثبت شده از بیماران، پراکنش زمانی- مکانی بیماری در شهرستانهای مختلف استان مازندران با استفاده از نرمافزار ArcGIS10.4 ترسیم شد.
یافتهها: به طور کلی تعداد بیماران مبتلا به لیشمانیوز جلدی طی سالهای مورد مطالعه 378 نفر بود. بیشترین تعداد بیمار در شهرستان ساری (71 مورد) و کمترین موارد در شهرستان عباس‌آباد (2 مورد) مشاهده شد. بیشترین موارد در شرق و کمترین موارد در غرب استان به ترتیب 182 و73 نفر گزارش شده است. میزان بروز در غرب استان کمتر از نواحی مرکزی و شرق استان بود.
استنتاج: با توجه به نتایج این تحقیق و پراکندگی لیشمانیوز جلدی در ایران و شرایط استان مازندران از نظر فعالیت‌های کشاورزی، دامداری و مهاجرپذیر بودن منطقه، این بیماری می‌تواند معضل مهم بهداشتی مطرح شود و باید جهت کنترل بیماری برنامه‌ریزیهای لازم انجام شود.
 
 
متن کامل [PDF 849 kb]   (1265 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: حشره شناسی پزشکی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.