دوره 29، شماره 178 - ( آبان 1398 )                   جلد 29 شماره 178 صفحات 23-10 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (6197 مشاهده)
سابقه و هدف: هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقه ای(PAHs) یکی از شایعترین آلاینده های محیط زیست هستند که احتمال سرطان زایی و جهشزایی تعدادی از آنها به اثبات رسیده است. از طرفی دوغ، یک محصول لبنی تخمیری است که از مقبولیت و مصرف بالا در ایران برخوردار است. هدف از این مطالعه بررسی حضور و میزان هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای در انواع مختلف دوغ های ایرانی موجود در شهر تهران می‌باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه ابتدا کربن نانوتیوب چند جداره با استفاده از اکسید آهن مغناطیسی شد و سپس کامپوزیت سنتز شده جهت استخراج PAHs از ماتریکس 24 عدد نمونه دوغ (3 برند پرمصرف، در 4 فصل سال و دو تاریخ به صورت تصادفی انتخاب گردید) و یک نمونه دوغ به عنوان شاهد مورد استفاده قرار گرفت. پس از آمادهسازی نمونه، غلظت هرکدام از 16 PAHs از طریق دستگاه GC-MS اندازه‌گیری شد.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد که در تمامی نمونهها میزان PAHs پایینتر از محدوده استاندارد بوده است و بیشترین غلظت نیز مربوط به پیرن بود. همچنین میانگین مجموع PAHs برابر µg/kg 96/1 ± 39/0 بوده است. در برند B و فصل زمستان و در زمان تاریخ انقضای نمونهها، شاهد بالاترین میزان مجموع PAHs بودیم.
استنتاج: براساس یافتههای این مطالعه، با توجه به پایینتر بودن میانگین کل هرکدام از هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای نسبت به استاندارد در انواع مختلف دوغ، میتوان بیان نمود که خطری از این لحاظ مصرفکنندهها را تهدید نمیکند.
متن کامل [PDF 777 kb]   (900 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: صنایع غذایی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.