دوره 22، شماره 98 - ( اسفند 1391 )                   جلد 22 شماره 98 صفحات 287-282 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (54882 مشاهده)
سابقه و هدف: دیازینون یکی از حشره‌‌کش‌های ارگانوفسفره است که به‌طور وسیعی در اقصی نقاط دنیا به‌ویژه در مزارع برنج استفاده می‌شود. نتایج برخی مطالعات نشان داده است که چنین سمومی می‌توانند با تأثیر بر بهداشت آبزیان به روش‌های مختلف از جمله تأثیر بر سیستم ایمنی باعث افزایش حساسیت آن‌ها به بیماری‌های عفونی شوند. مواد و روش‌ها: در این مطالعه اثرات آسیب شناسی غلظت‌های مختلف تحت کشنده دیازینون (1، 2 و 4 میلی‌گرم در لیتر) روی آبشش‌ها، کبد، طحال، کلیه و اندام‌های بویایی ماهی آمور یا کپور علف‌خوار (Ctenopharyngodonidella) بررسی شد. تعداد 120 قطعه ماهی آمور با وزن متوسط 155±850 گرم به مدت 12 ساعت و در دمای 22-18 درجه سانتی‌گراد در معرض دیازینون قرار گرفته و بعد از 1، 7، 15، 30 و 45 روز مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته‌ها: نتایج بررسی‌های آسیب شناسی با میکروسکوپ نوری نشان داد که غلظت‌های مختلف سم باعث آسیب‌های جدی به ساختمان سلول‌ها و بافت‌ها شده که به‌صورت پرخونی، خونریزی، نفوذ سلول‌های آماسی، پیکنوزه شدن سلول‌های هسته‌های سلولی، دژنراسیون واکوئلی و نکروز عمومی در بافت‌های کیله، طحال و کبد مشاهده گردید. استنتاج: ضمناً تغییرات دژنراتیو بافت بینابینی، جدا شدن لایه پایه لوله‌های ادرای در کلیه نیز دیده شد. همچنین در آبشش‌‌ها هیپرپلازی و چسبندگی تیغه‌های ثانویه به هم، جدا شدن و افتادن بافت پوششی از لایه پایه و نیز حالت صاف شدن و لخت شدن سطوح پوششی اندام بویایی مشاهده گردید.
متن کامل [PDF 124 kb]   (2818 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.