دوره 23، شماره 109 - ( بهمن 1392 )                   جلد 23 شماره 109 صفحات 123-115 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shokrzadeh M, Paran-Davaji M, Shaki F. Study of the Amount of Pb, Cd and Cr in Imported Indian Rice to Iran and Tarom rice Produced in the Province of Golestan. J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 23 (109) :115-123
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-3208-fa.html
شکرزاده محمد، پران دوجی متین، شکی فاطمه. بررسی میزان سرب، کادمیوم و کروم در برنج های هندی وارداتی و برنج طارم تولیدی استان گلستان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1392; 23 (109) :115-123

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-3208-fa.html


چکیده:   (11478 مشاهده)
سابقه و هدف: آلودگی به فلزات سنگین یکی از مشکلات مهم زیست محیطی و یکی از نگرانی‌های مهم بهداشت مواد غذایی به شمار می‌آید. برنج یکی از انواع پر مصرف غلات در جهان است که به طور گسترده در رژیم غذایی مردم وجود دارد. در این تحقیق میزان سرب، کادمیوم و کروم در برنج طارم مزارع استان گلستان و مقایسه آن با برنج وارداتی هندی در همان استان بررسی شده است. مواد و روش‌ها: ده برند معروف برنج هندی پرفروش از بازار استان خریداری شد که به صورت کدهای 1 تا 10 شماره‌گذاری شد. هر یک از شهرستان‌های استان گلستان بر اساس موقعیت جغرافیایی، 20 نمونه برنج طارم تهیه گردید که شامل شهرستان‌های گرگان، علی آباد، مراوه تپه، مینودشت، گنبد و گالیکش است. غلظت فلزات مورد نظر در نمونه‌ها توسط دستگاه جذب اتمی سنجیده شد. یافته‌ها: نتایج تحقیق حاضر نشان می‌دهد که به صورت کلی در برنج ایرانی میزان سرب ppm 09/0± 32/0، میزان کادمیوم ppm 05/0± 17/0 و میزان کروم ppm 10/0± 17/0 مشاهده شد و در برنج هندی این مقادیر برای سرب ppm 19/0± 33/0 برای کادمیوم ppm 02/0± 04/0 و برای کروم ppm 11/0± 28/0 به دست آمد. بین مقادیر سرب در برنج ایرانی و هندی از لحاظ آماری تفاوت قابل توجهی وجود ندارد (05/0> p). لیکن در مورد کادمیوم و کروم این تفاوت قابل توجه است به صورتی که در برنج ایرانی میزان کادمیوم بیش‌تر از برنج هندی مشاهده شد (001/0< p) و در برنج هندی میزان کروم بیش‌تر به دست آمد (001/0< p). استنتاج: با توجه به یافته‌های فوق الذکر به نظر می‌رسد تفاوت برنج‌های ایرانی و هندی ببیش‌تر مرتبط با میزان کادمیوم و کروم می‌باشد و میزان سرب تفاوت چندانی ندارد و لذاتوصیه می‌شود با توجه به عوارض تماس طولانی مدت با فلزات سنگین، میزان فلزات سنگین و میزان دریافت هفتگی آن‌ها از طریق سایر محصولات کشاورزی همانند سبزیجات به صورت دوره‌ای مورد ارزیابی قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: سرب، کادمیوم، کروم، برنج
متن کامل [PDF 176 kb]   (3183 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: سم شناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb