دوره 18، شماره 63 - ( فروردين و اردیبهشت 1387 )                   جلد 18 شماره 63 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Torabizadeh Z, Kashi Z, Naghshvar F, Akha O, Shahidi M, Khalilian A. Comparison of the adequacy of specimens provided by fine needle aspiration, fine needle non – aspiration sampling and combined technique in thyroid nodules. J Mazandaran Univ Med Sci 2008; 18 (63) :1-10
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-438-fa.html
ترابی زاده ژیلا، کاشی زهرا، نقش وار فرشاد، اخی عذرا، شهیدی محمدحسین، خلیلیان علیرضا. مقایسه کفایت نمونه های تهیه شده از ندول تیروئیدی به روش نمونه گیری سوزنی ظریف با آسپیراسیون،بدون آسپیراسیون و استفاده توام از دو روش. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1387; 18 (63) :1-10

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-438-fa.html


چکیده:   (22120 مشاهده)
سابقه و هدف: بیماری های تیروئید یکی از مهم ترین بیماری های غدد مترشحه داخلی به شمار می رود. نمونه گیری سوزنی ظریف با آسپیراسیون (FNA) غده تیروئید به عنوان اولین قدم بررسی ندول های تیروئید شناخته شده است. کفایت نمونه های به دست آمده، برای تشخیص صحیح آسیب شناسی ضایعات گرهی اهمیت ویژه ای داشته و یکی از مهم ترین مسایلی که بر کفایت نمونه تاثیر می گذارد، صدمه و خونریزی بافتی ناشی از آسپیراسیون در انجام FNA است. به نظر می رسد با استفاده ازنمونه گیری سوزنی ظریف بدون آسپیراسیون (FNNA) این مشکل تاحدی برطرف خواهد شد. هدف از این مطالعه بررسی مقایسه کفایت نمونه های تهیه شده از ندول های تیروئیدی به دو روش FNA و FNNA بوده است.
مواد و روش ها: این مطالعه به روش توصیفی - تحلیلی، بر روی 200 نفر از بیماران مبتلا به گره تیروئید مراجعه کننده به درمانگاه غدد بیمارستان امام خمینی (ره) ساری، در سال 86- 85 انجام شده است. برای هر یک از بیماران پس از معاینه و شرح حال دقیق و انجام سونوگرافی تیروئید، نمونه گیری به هر دو روش FNA و FNNA در یک زمان و توسط یک متخصص انجام شد. سپس میزان کفایت نمونه ها در هر دو روش ها بر اساس پنج معیار مربوط به سیستم امتیازدهی مایر (Mair scoring system) توسط یک متخصص آسیب شناسی مورد بررسی قرار گرفت. کلیه اطلاعات جمعیت شناختی و نتایج سونوگرافی، اندازه و تعداد گره، خونریزی زمینه ای، میزان سلولاریته، میزان استحاله سلولی، درجه صدمه سلولی و حفظ اجزا سلولی و همچنین مجموع امتیازات حاصله ثبت شد. با استفاده از نرم افزار (SPSS (11 آزمون آماری ویلکاکسون، دو روش از نظر کفایت نمونه مورد مقایسه قرار گرفتند.
یافته ها: 200 بیمار شامل 189 نفر زن (94 درصد) و 11 نفر مرد (5.5 درصد) با میانگین سنی 12.3± 43.36 سال مورد مطالعه قرار گرفتند. بررسی سلول شناسی نمونه ها نشان داد که در مجموع در روش FNA ، 26 مورد (13 درصد) از نمونه ها نامناسب برای تشخیص، 97 مورد (48.5 درصد) مناسب برای تشخیص و با کفایت و 77 مورد (38.5 درصد) مناسب و با کفایت بالا بودند. در روش FNNA نیز 32 مورد (16 درصد) از نمونه ها نامناسب برای تشخیص، 96 مورد (48 درصد) مناسب برای تشخیص و با کفایت و 72 مورد (36 درصد) مناسب و با کفایت بالا بودند. با استفاده توام از دو روش FNA و FNNA در 9 مورد (4.5 درصد) نمونه غیر قابل تشخیص و در 191 مورد (95.5 درصد) نمونه به دست آمده مناسب برای تشخیص بود و این اختلاف در مقایسه با هر کدام از روش ها به تنهایی، از نظر آماری معنی دار بود (0001/0=P). میانگین مجموع امتیازات متغیرها در روش 5.82±2.3 FNA و در 5.70±2.4 FNNA بود که این اختلاف نیز از نظرآماری معنی دار نبود. همچنین در هیچ یک از متغیرها نیز اختلاف بین دو روش از نظر آماری معنی دار نبود.
استنتاج: درمطالعه حاضر برتری استفاده از روش FNNA نسبت بهFNA مشاهده نشد با این حال به نظرمی رسد استفاده توام از دو روش نمونه گیری FNA و FNNA، کارایی نسبتا خوبی در تشخیص آسیب شناسی ضایعات تیروئید داشته باشد.
متن کامل [PDF 320 kb]   (4185 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb