دوره 18، شماره 64 - ( خرداد و تیر 1387 )                   جلد 18 شماره 64 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hashemi Soteh M, Akhavan Niaki H, Kosarian M, Aliasgharian A, Mojtahedzadeh F, Karami H, et al . The study of relationships between β-globin gene mutations in β-thalassaemia patients, in response to hydroxyurea treatment. J Mazandaran Univ Med Sci 2008; 18 (64) :1-10
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-462-fa.html
هاشمی سوته سیدمحمدباقر، اخوان نیاکی هاله، کوثریان مهرنوش، علی اصغریان آیلی، مجتهدزاده فریدون، کرمی حسین، و همکاران.. بررسی ارتباط موتاسیون های ژن بتا - گلوبین در بیماران بتا - تالاسمی با پاسخ های درمانی متفاوت به داروی هیدروکسی اوره. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1387; 18 (64) :1-10

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-462-fa.html


چکیده:   (20968 مشاهده)
سابقه و هدف: بتاتالاسمی، شایع ترین بیماری ارثی در جهان و به ویژه در ایران و استان مازندران می باشد. بیماری به دلیل ایجاد جهش در ژن بتا - گلوبین بر روی کروموزوم 11 ایجاد می شود و تاکنون بیش از 150 نوع مختلف جهش در این ژن شناسایی شده است. یکی از داروهایی که در درمان بیماران تالاسمی مورد استفاده قرار می گیرد هیدروکسی اوره است که البته درتمام بیماران موثر نیست. مکانیسم اثر هیدروکسی اوره کاملا روشن نیست، این مطالعه به مقایسه انواع جهش های ژن بتا در افراد بتا - تالاسمی مراجعه کننده به مرکز تحقیقات تالاسمی ساری در دو گروه پاسخ دهنده به دارو و بیمارانی که به این درمان پاسخ نمی دهند، پرداخته است.
مواد و روش ها: مطالعه به روش مورد - شاهدی، با مقایسه دو گروه 30 تایی بیماران تالاسمی که داروی هیدروکسی اوره را دریافت نموده اند، انجام گرفته است. مطالعه بین دو گروه، شامل افراد خوب پاسخ دهنده (شاهد) و گروهی که به درمان پاسخ نداده اند (مورد) صورت گرفته است. ابتدا DNA افراد با استفاده از خون محیطی استخراج گردید. سپس از دو روش مختلف برای تعیین جهش استفاده شد. تعیین جهش ژن بیماران فوق در مرکز تحقیقات تالاسمی ساری با روشARMS-PCR ، انجام گردید. همچنین یافته ها مجددا در مرکز تالاسمی امیرکلا و با استفاده از دو روش(Reverse Dot Blot) و ARMS-PCR مورد مطالعه و تایید قرار گرفت.
یافته ها: در گروه پاسخ دهنده (شاهد)، میانگین سن افراد 28.1±7.78 سال و میانگین سن شروع انتقال خون 8.5±8.56 سال بوده است. همچنین میانگین مدت مصرف داروی هیدروکسی اوره در این گروه 9.6±2.34 گزارش شده است. در این گروه، مقایسه میانگین میزان هموگلوبین و اندازه گلبول قرمز (MCV) در قبل و بعد از مصرف دارو از نظر آماری معنی دار بوده است. در گروه بدون پاسخ (مورد)، میانگین سن افراد گروه 21.3±6.43 سال و سن شروع انتقال خون 3.3±3.75 سال و میانگین مدت مصرف داروی هیدروکسی اوره 2.3±0.8 ماه گزارش شده است. از جهش های به دست آمده، IVSII-1G>A بیش ترین شیوع را در دو گروه شاهد و مورد داشته است؛ به گونه ای که در 30 بیمار شاهد، 22 نفر برای این جهش، هموزیگوت بوده و 7 نفر این جهش را به شکل هتروزیگوت نشان داده اند (فراوانی 42.5 درصد) اما در 30 بیمار مورد، تعداد هموزیگوت ها 11 نفر و تعداد هتروزیگوت ها 11 نفر به دست آمده است (فراوانی 27.5 درصد). مقایسه آماری بین دو گروه مورد و شاهد از نظر جهش IVSII-1 بیانگر تفاوت معنی داری در این دو گروه بوده است (p<0.008) در مورد جهش های دیگر به دلیل فراوانی پایین جهش های یافت شده در بین دو گروه، مقادیر از نظر آماری قابل مقایسه نبوده است.
استنتاج: ارتباط معنی دار جهش IVSII-1 در بیماران پاسخ دهنده به هیدروکسی اوره نسبت به گروه بدون پاسخ، مشابه یافته های گذشته و معنی دار می باشد همچنین یافته های قبلی حاکی از ارتباط تغییرات دیگری در بخش های تنظیمی ژن گاما مانند پلی مورفیسم در نقطه 158- (C یا T) در پروموتر ژن گاما (XmnI) با اثر داروی هیدروکسی اوره می باشد. برای روشن شدن نقش دقیق مولکولی هیدروکسی اوره در فعال سازی ژن گاما - گلوبین در بعضی و عدم توانایی آن در بعضی دیگر از بیماران نیاز به بررسی فاکتورهای مولکولی بیش تری می باشد.
واژه‌های کلیدی: بتا، تالاسمی، موتاسیون، هیدروکسی اوره
متن کامل [PDF 198 kb]   (4715 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb