سابقه و هدف: شاخص ماستریخت یک پارامتر اندازه گیری وضعیت تغذیه در بیماران بستری می باشد. این مطالعه به منظور مقایسه شاخص ماستریخت در بیماران بستری در ICU بین فرآورده های استاندارد تغذیه روده ای و فرآورده های تغذیه ای آشپزخانه ای دریک بیمارستان آموزشی طراحی گردید.
مواد و روش ها: در یک کارآزمایی بالینی تصادفی، 60 بیمار تحت تغذیه روده ای به 2 گروه تقسیم شدند. بیماران بصورت تصادفی، Fresubin ® (یک محلول تغذیه روده ای استاندارد موجود در ایران) یا فرآورده تغذیه ایی آشپزخانه ای (ترکیب معمول در اغلب بیمارستان های ایران) دریافت کردند. در هر دو گروه از لوله نازوگاستریک جهت تغذیه استفاده شد. ارزیابی بیماران بر اساس شاخص ماستریخت در زمان پایه، 3 و 10 روز بعد از شروع تغذیه انجام شد.
یافته ها: 55 بیمار مطالعه را تکمیل نمودند. نتایج نشان داد که شاخص ماستریخت بین 2 گروه در نوبت اول (قبل از آغاز تغذیه وریدی) معنی دار نیست (P=0.5)، لیکن بین 2 گروه در نوبت های دوم و سوم بررسی، تفاوت معنی داری با هم مشاهده گردید (P<0.05 برای هر دو نوبت).
استنتاج: این مطالعه نشان می دهد بیمارانی که با محلول های استاندارد تغذیه شدند نسبت به کسانی که با فرآورده های ساخت آشپزخانه بیمارستان تغذیه شده اند از نظر وضعیت تغذیه شرایط بهتری دارند.