دوره 25، شماره 134 - ( اسفند 1394 )                   جلد 25 شماره 134 صفحات 192-183 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shokrzadeh M, Karimi M, Mohammadi H. Diazinon Residues in Rutilus Frisii Kutum, Cyprinus Carpio, and Leaping Mullet in Central Coast of the Caspian Sea . J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 25 (134) :183-192
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-7203-fa.html
شکرزاده محمد، کریمی مرضیه، محمدی حمید رضا. اندازه گیری باقیمانده سم دیازینون در ماهی سفید، کپور و کفال مناطق صیادی حاشیه مرکزی دریای خزر . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (134) :183-192

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-7203-fa.html


چکیده:   (6738 مشاهده)

سابقه و هدف: آفت‌کش‌ها در کشاورزی به ‌منظور افزایش تولید محصول مورد استفاده قرار می‌گیرند. آفت‌کش‌های ارگانوفسفره به علت تاثیر بر طیف وسیعی از آفات و هم‌چنین ارزان ‌قیمت بودن آن‌ها، بیش‌تر از سایر آفت‌کش‌ها مورد استفاده قرار می‌‌گیرند. مصرف ماهی حاوی ترکیبات آفت‌کش یک خطر بزرگ برای سلامتی محسوب می‌گردد. لذا در این مطالعه میزان سم ارگانوفسفره دیازینون در سه نوع ماهی پر مصرف دریای خزر مورد ارزیابی قرار گرفت.

مواد و روش‌ها: 27 نمونه از سه گونه ماهی (سفید، کفال و کپور) از سه ایستگاه صیادی (فرح آباد، میانکاله و بابلسر) جمع‌آوری شدند. عملیات استخراج و خالص‌سازی سم دیازینون انجام و سپس با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی جرمی (GC-Mass) مورد سنجش کمی قرارگرفته و سپس میانگین هر سم در سه نوع ماهی در هر منطقه محاسبه و توسط روش آنالیز واریانس‌‌ها مورد ارزیابی آماری قرارگرفت و 05/0< p به‌عنوان معنی‌دار در نظر گرفته‌ شد.

یافته‌ها: دیازینون در تمام نمونه ها یافت شد. بالاترین میزان سم دیازینون در ماهی کفال صید شده از ایستگاه فرح‌آباد و بابلسر به ترتیب با میانگین 03/48±25/55 و 5/52±17/55 مشخص‌گردید و باتوجه به p حاصل از آزمون آنالیز واریانس‌ها (33/0= p)، در هیچ ‌یک از مناطق، بین میانگین غلظت سم در سه نوع ماهی تفاوت آماری معنی‌داری وجود نداشت.

استنتاج: مطالعه حاضر بیان می‌کند که سم دیازینون در تمامی نمونه‌‌های مورد بررسی (با بیش‌ترین میزان 7//115 میکروگرم بر کیلوگرم) یافت شد ولی از آن‌جاکه میانگین غلظت سم در سه گونه ماهی از مقدار مجاز استاندارد سازمان جهانی بهداشت (mg/kg 01/0) کم‌تر بود، نمونه‌ها از شرایط قابل ‌قبولی برای مصارف انسانی برخوردار می‌‌باشند.

متن کامل [PDF 576 kb]   (2850 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: سم شناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb