دوره 25، شماره 134 - ( اسفند 1394 )                   جلد 25 شماره 134 صفحات 411-394 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (9234 مشاهده)

سابقه و هدف: پشه ‏های آنوفل به د‏لیل این که ناقلین بیماری مالاریا می‏ باشند، از اهمیت ویژه ‏ای برخوردار هستند. در ایران 24 گونه آنوفل صید شده که 8 گونه از آن‏ ها ناقل قطعی مالاریا می‏ باشند. مالاریا به دلایل مختلف از جمله مقاومت آنوفل ‏ها به حشره‏ کش ‏ها، هنوز در کشور حذف نشده است.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه که به روش مروری انجام شد، با استفاده از کلمات کلیدی مانند آنوفل، مالاریا، مقاومت، ناقلین، حشره کش، مکانیسم های مقاومت و غیره و جستجو در اینترنت، سایت‏ های مرتبط، مجلات معتبر پزشکی و بهداشتی، Google Scholar ،PubMed ،SID ، Ovid Medline, Web of Science، irandoc، سایت WHO و غیره، تعداد 160 مقاله و پایان نامه منتشر شده طی سال‏ های 1300 تا سال 1394 دریافت و در نهایت تعداد 60 منبع انتخاب و مورد نقد، تفسیر، تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: آنوفل استفنسی نسبت به سموم DDT،Dieldrin و Malathion مقاوم و نسبت به دلتامترین به سمت مقاومت پیش می‏رود، هنوز گزارشی مبنی بر مقاومت An. Fluviatilis، An. Superpictusو An. Sacharovi نسبت به سموم DDT،Dieldrin ،Malathion و Deltamethrin در ایران وجود ندارد. هم‏ چنین بررسی‏ ها نشان از مقاومت این ناقلین به حشره‏ کش DDT دارد.

استنتاج: مقاومت به حشره کش ها به تهدیدی در برابر اثربخشی روش های مبارزه با ناقلین تبدبل شده است. این موضوع به‏ خصوص با در نظر گرفتن برنامه حذف مالاریا در ایران دارای اهمیت ویژه ‏ای است. بنابراین ارزیابی مقاومت به
حشره‏ کش ‏ها در ناقلین مالاریا مورد تأکید است.

واژه‌های کلیدی: آنوفل، مقاومت، مالاریا، حشره کش، ایران
متن کامل [PDF 1049 kb]   (3502 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: حشره شناسی پزشکی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.