دوره 26، شماره 136 - ( اردیبهشت 1395 )                   جلد 26 شماره 136 صفحات 178-175 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (5543 مشاهده)

چکیده

سابقه و هدف: ویژگی‌های برجسته آفازی‌های ناروان شامل تولید نامناسب، خزانه واژگان محدود و بی‌دستوری می‌باشد. این بیماران در درک و بیان جملات دارای نقص نحوی بوده و گفتار آن‌ها به صورت تلگرافی و کوتاه است. در این مطالعه، انواع خطاهای صرفی و نحوی گفتار بیماران آفازی ناروان با افراد سالم مقایسه خواهد شد.

مواد و روش‌ها: مطالعه از نوع مقطعی و مقایسه‌ای بوده و 8 بیمار آفازی ناروان و 8 فرد آسیب ندیده طبیعی (همگن سنی، جنسی و تحصیلی با بیماران) شرکت داشتند. در این پژوهش، ساختار صرفی و نحوی گفتار افراد بیمار و سالم با استفاده از 2 تکلیف گفتاری توصیف تصاویر وگفتار خود به خودی با استفاده از آزمون‌های آماری من ویتنی مورد تحلیل قرارگرفت.

یافته‌ها: در تکلیف گفتار خود به خودی و توصیف تصاویر در بین افراد سالم و بیمار، تفاوت میانگین تعداد اسم معنی‌دار بود (004/0= p)، در صورتی که در مقوله فعل این تفاوت فقط در گفتار خود به خودی معنی‌دار بود (022/0= p). به همین‌ترتیب در سایر عناصر صرفی و نحوی مانند تعداد کلمات محتوایی و دستوری، انواع فعل لازم، معلوم و مجهول و میانگین طول گفته نیز در گفتار خود به خودی و توصیف تصاویر بین گروه بیمار و افراد سالم تفاوت معنی‌داری دیده شد.

استنتاج: نتایج نشان داد که بیماران مورد مطالعه نسبت به افراد سالم، جملات بدون ساختار نحوی درست و ساختارهای صرفی نامناسب استفاده می‌کنند. این بیماران در تعداد کل کلمات دستوری و کلمات محتوایی (شامل اسم، فعل) کاهش چشمگیری را نشان می‌دهند.

واژه‌های کلیدی: آفازی، ناروان، صرف، نحو، زبان فارسی
متن کامل [PDF 360 kb]   (1945 دریافت)    
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: گفتاردرمانی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.