دوره 26، شماره 142 - ( آبان 1395 )                   جلد 26 شماره 142 صفحات 13-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (7376 مشاهده)

سابقه و هدف: گیاهان دارویی در طب سنتی از دیرباز به‌دلیل داشتن ترکیبات شیمیایی طبیعی و موثر مورد توجه بوده است. هل یکی از گیاهان دارویی با کاربرد زیاد می‌باشد. در این پژوهش به‌بررسی عصاره هیدروالکلی میوه گیاه هل سبز بر میزان ترشح آنزیم‌های کبدی در موش‌های صحرایی نر نژاد ویستار القا شده با استات سرب پرداخته شد.

مواد و روش‌ها: در این بررسی ۳۶ سر موش صحرایی نر در محدوده وزنی ۲۲۰ تا 250 گرم تهیه و به شش گروه؛ کنترل، شاهد، تیمار ۲،۱و 3و کنترل مثبت بطور تصادفی تقسیم شدند. موش‌های گروه‌های شاهد و تیمار شده به ‌مدت چهار هفته تحت درمان با استات سرب (به‌میزان ۵۰۰ppm) قرار گرفتند. پس از القا مسمومیت موش‌های گروه تجربی به‌مدت یک هفته با عصاره هل درمان شدند. در پایان از همه موش‌ها خون‌گیری مستقیم از قلب جهت اندازه‌گیری آنزیم‌های آلانین آمینوترانسفراز، آسپاراتات آمینو ترانسفراز و گاماگلوتامین ترانسفراز و آلکالین فسفاتاز انجام شد. نمونه بافتی کبد جهت مطالعات بافت شناسی جدا گردید. داده با استفاده از روش آماری ANOVA مورد ارزیابی قرار گرفت.

یافته‌ها: این مطالعه نشان داد استات سرب سبب افزایش معنی‌دار ترشح آنزیم‌های آلانین آمینوترانسفراز، آسپاراتات آمینو ترانسفراز و گاماگلوتامین ترانسفراز و آلکالین فسفاتاز (0۱/0> p و 00۱/0>p) در کبد شد که اثر مخرب دارد. هم‌چنین عصاره هل سبب کاهش معنی‌دار آنزیم‌های آلانین آمینوترانسفراز، آسپاراتات آمینو ترانسفراز و گاماگلوتامین ترانسفراز (00۱/0>p) می‌گردد که اثر بهبود بخش دارد.

استنتاج: این مطالعه نشان داد که عصاره هیدروالکلی میوه گیاه هل حاوی ترکیبات آنتی‌اکسیدانی و فلاونوییدی محافظت‌کننده از روند مخرب افزایش آنزیم‌های کبدی در مقابل اثرات سمی استات سرب می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: آنزیم کبدی، عصاره هل، استات سرب
متن کامل [PDF 1079 kb]   (3767 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.