دوره 26، شماره 144 - ( دی 1395 )                   جلد 26 شماره 144 صفحات 87-76 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (8372 مشاهده)

سابقه و هدف: با وجود بررسی ارتباط سرطان پستان با فاکتورهای رژیمی در مطالعات گذشته، در نظر نگرفتن فنوتیپ سرطان می‌تواند ارتباط رژیم غذایی و سرطان پستان را تحت تاثیر قرار دهد. هدف مطالعه حاضر تعیین ارتباط الگوهای غذایی با HER-2 در زنان ایرانی بود.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه مورد- شاهدی، 150 مورد مبتلا به سرطان پستان ductal یا lobular درجا یا تهاجم یافته و بدون سابقه قبلی این بیماری در مرکز کنترل سرطان با 150 شاهد بر اساس سن همسان شدند. پرسش‌نامه مربوط به داده‌های فردی، بسامد خوراک و فعالیت بدنی از راه مصاحبه تکمیل گردید و اطلاعات مربوط به فاکتور  HER-2از پرونده بیماران کسب گردید. توسط روش تحلیل عاملی، الگوهای غذایی به دست آمد و نسبت شانس ابتلا به سرطان پستان با الگوهای غذایی از راه رگرسیون لجستیک سنجیده شد.

یافته‌ها: دو الگوی غذایی غالب شناسایی گردید. با تعدیل اثر مخدوشگرها، افرادی که نمره بالاتری از الگوی غذایی ناسالم (شامل مایونز، سیب زمینی سرخ کرده، نوشابه، ترشی جات، گوشت قرمز یا فرآوری شده، سیب زمینی، شیرینی جات و دسرها) یا سالم (شامل مصرف میوه‌ها و آب میوه‌ها، سبزیجات، لبنیات کم چرب، چاشنی‌ها، مغزها، ماهی، تخم مرغ، حبوبات و مصرف کم چربی‌های جامد) داشتند، نسبت به افراد دارای نمره پایین‌تر، به ترتیب از شانس بیش‌تر
(3/7- 31/2: CI 95 درصد، 12/4: OR) و کم‌تری (95/0- 30/0: CI 95 درصد، 17/0: OR) برای ابتلا به سرطان پستان برخوردار بودند. الگوی غذایی سالم با کاهش در خطر سرطان پستان HER-2 مثبت همراه بود (25/0- 04/0: CI 95 درصد، 11/0: OR).

استنتاج: الگوی غذایی سالم علاوه بر کاهش خطر کلی سرطان پستان، با تومورهای  HER-2 مثبت که حاکی از پیش آگهی بد این بیماری است، ارتباط معکوس داشت.

متن کامل [PDF 754 kb]   (2225 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: تغذيه

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.