دوره 26، شماره 146 - ( اسفند 1395 )                   جلد 26 شماره 146 صفحات 164-148 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (5890 مشاهده)

سابقه و هدف: رنگ‌ها یکی از اصلی‌ترین آلاینده‌های محیط زیست هستند و در پساب نساجی برای محیط زیست و سلامت انسان مضر محسوب می‌شوند. هدف از این تحقیق، بررسی جذب رنگ Reactive Blue 19 توسط پودر خشک شده، پودر اصلاح شده و کربن اصلاح شده گیاه آبزی آزولا فیلیکولوییدس از محلول‌های آبی به عنوان جاذب ارزان قیمت است.

مواد و روش‌ها: این بررسی یک نوع مطالعه تجربی- آزمایشگاهی است. تاثیرات پارامترهای مختلف )غلظت اولیه رنگ، تماس،pH ، مقدار جاذب( در راندمان حذف این رنگ مورد بررسی قرار گرفت. سپس معادلات ایزوترم، سینتیک و ترمودینامیک جذب تعیین شد. اندازه‌گیری مقدار غلظت رنگ با استفاده از اسپکتروفتومتر در طول موج nm 594 تعیین شد. برای تعیین مشخصات جاذب از آزمایشات SEM، FTIR و BET استفاده شد تجزیه و تحلیل آماری داده‌ها توسط نرم‌افزار Excel انجام گرفت.

یافته‌ها: بیش‌ترین ظرفیت جذب با مقدار mg/g 83/4 برای پودر اصلاح شده، mg/g 55/4 برای پودر خشک شده و mg/g 15/4 برای کربن اصلاح شده گیاه آبزی آزولا فیلیکولوییدس در pH بهینه (pH=2)، زمان تعادل 60 دقیقه، مقدار جاذب 10 گرم در لیتر، مقدار رنگ 5 میلی گرم در لیتر به دست آمد. نتایج نشان داد که راندمان جذب با کاهش pH، افزایش یافت. راندمان جذب آزولا فیلیکولوییدس با افزایش مقدار جاذب و زمان تماس و کاهش غلظت اولیه رنگ افزایش یافت. نتایج حاصل از مطالعه ایزوترم‌ها و سینتیک‌های جذب نشان داد که فرآیند جذب از ایزوترم لانگمیرو مدل سینتیک شبه درجه دوم تبعیت می‌کند. بیش‌ترین میزان جذب رنگ، توسط پودر اصلاح شده گیاه آبزی آزولا فلیکولوئیدس مشاهده گردید.

استنتاج: با توجه به نتایج به دست آمده، فرایند جذب توسط گیاه آبزی آزولا یک روش کارآمد و مقرون به صرفه برای حذف رنگ از فاضلاب صنعت نساجی می‌باشد.

متن کامل [PDF 2285 kb]   (2212 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.