دوره 28، شماره 160 - ( اردیبهشت 1397 )                   جلد 28 شماره 160 صفحات 55-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghobakhloo S, Yaghmaeian K, Mahvi A, Nabizadeh R, Dehghani M H, Ghaffari Y. Effect of EDTA and (NH4)2SO4 on Removing Cadmium Using Alfalfa Raised in Compost. J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (160) :45-55
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-9766-fa.html
قباخلو صفیه، یغماییان کامیار، محوی امیر حسین، نبی زاده رامین، دهقانی محمد هادی، غفاری یاسمن. تعیین پتانسیل حذف کادمیوم توسط گیاه یونجه پرورش یافته در کمپوست با اعمال EDTA و 4SO2(4NH). مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (160) :45-55

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-9766-fa.html


چکیده:   (4405 مشاهده)

سابقه و هدف: درسالهای اخیر حضور فلزات سنگین همچون کادمیوم در محیط های آلوده همچون خاکهای کشاورزی و کمپوست به عنوان تهدید جدی برای سلامتی انسان مطرح شده است. گیاه پالایی روشی است که با انباشت عناصر سنگین درگیاهان، خروج این عناصر از محیطهای آلوده را امکانپذیر میکند. هدف از انجام این مطالعه بررسی وضعیت حذف کادمیوم موجود در خاک-کمپوست بهوسیله گیاه یونجه به همراه کاربرد کلاتکنندههای EDTA و 4SO2(4NH) است.
مواد و روشها: در این مطالعه تاثیر متغیرهای غلظت اولیه کادمیوم (10 تا 200میلیگرم کادمیوم بر کیلوگرم خاککمپوستو نسبت EDTA (5 تا 15 میلیگرم بر کیلوگرم خاک-کمپوست) به (NH4)2SO4  (200 میلیگرم بر کیلوگرم خاک-کمپوست)، بر میزان حذف کادمیوم بررسی گردید. غلظت کادمیوم با استفاده از دستگاه ICP اندازهگیری شد. آنالیز دادهها با استفاده از نرم افزارR  و بر مبنای طرح مرکب مرکزی و SPSS انجام گرفت.
یافتهها: با توجه به نتایج بهست آمده از این پژوهش بیشترین غلظت کادمیوم جذب شده در یونجه در ریشه آن مشاهده شد. افزودن EDTA تاثیر معنیداری در جذب کادمیوم در ریشه را نشان داد و این نشان دهنده انتقال بیشتر کادمیوم از خاک-کمپوست به گیاه میباشد(05/0>p). در مطالعه حاضر کاربرد غلظتهای کمتر از 10 میلیگرم بر کیلوگرم EDTA تا حدودی باعث افزایش چشمگیر فلز مذکور در اندام هوایی گیاه گردید. بنابراین در سطح زیاد آلودگی ، افزایش دوز EDTA نقش موثری در انتقال کادمیوم از خاک-کمپوست به ریشه داشت اما تجمع فلز مذکور در اندام هوایی گیاه چندان افزایش چشمگیری نداشت.
استنتاج: گیاه پالایی یک روش موثر در حذف کادمیوم از خاکهای کشاورزی است. همچنین یک تکنولوژی ایمن و سازگار با محیط زیست می باشد که مواد مصرفی آن نیز کم هزینه است. با توجه به مطالعه صورت گرفته افزودن 4SO2(4NH) به همراه EDTA سبب بهبود فرایند گیاه پالایی می شود.
 
واژه‌های کلیدی: کادمیوم، یونجه، EDTA، 4SO2(4NH)، کمپوست
متن کامل [PDF 884 kb]   (1269 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb