TY - JOUR JF - J-Mazand-Univ-Med-Sci JO - J Mazandaran Univ Med Sci VL - 23 IS - 109 PY - 2014 Y1 - 2014/1/01 TI - Validation Method and Determination of Potassium Sorbat in Dough with HPLC TT - استاندارد سازی و تعیین میزان سوربات پتاسیم در دوغ به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا N2 - سابقه و هدف: با توجه عوارض تأیید شده نگهدارنده‌های شیمیایی از جمله سوربات‌ها در سلامت عمومی و ایمنی غذایی، دقت و نظارت بر کاربرد نگهدارنده‌ها در مواد غذایی کاملاً ضروری می‌باشد. افزودن سوربات پتاسیم در دوغ بر اساس استاندارد ملی ایران ممنوع است. هدف این پژوهش معتبرسازی روش اندازه‌گیری سوربات پتاسیم در دوغ و هم‌چنین بررسی وجود آن در دوغ تولیدی استان مازندران می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه 100 نمونه دوغ‌های تولیدی در کارخانه‌های استان مازندران جمع‌آوری شدند. آزمون به روش کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) و با دتکتور UV انجام شد. معتبرسازی روش آزمون بر اساس راهنمای ICH و USP انجام گردید. یافته‌ها: ضریب همبستگی معادله منحنی کالیبراسیون برابر با 9/99 درصد به دست آمد. دامنه خطی بودن از 19 تا 100 میکروگرم در میلی‌لیتر بود و حد تشخیص (LOD) و حد تعیین مقدار (LOQ) به ترتیب 37/6 و 11/19 محاسبه شد. دقت روش از نظر تکرارپذیری و دقت میانی در محدوده قابل پذیرش قرار داشت. استنتاج: نشان می‌دهد که در 32 درصد نمونه‌ها سوربات پتاسیم وجود داشت. 22 درصد نمونه‌ها دارای سوربات پتاسیم بالاتر از 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم و 10 درصد از نمونه‌ها حاوی سوربات پتاسیم کم‌تر از 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم بودند. با توجه به وجود سوربات پتاسیم در دوغ که مغایر با استاندراد ملی ایران می‌باشد، نظارت مناسب بر مصرف نگهدارنده‌های مختلف از جمله سوربات پتاسیم در دوغ تولیدی مازندران و ایران ضروری به نظر می‌رسد. SP - 37 EP - 44 AU - Gholipour, Mohammad AU - Babai, Zinelabidine AU - Mohammadi, Zahra AU - Karimzadeh, Laleh AU - Esfahani zadeh, Mohammad Hossein AU - Abedi, Saber AD - KW - Validation KW - Potassium sorbate KW - dough KW - determination UR - http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-3240-fa.html ER -