@ARTICLE{Juibar, author = {Juibar, Fatemeh and Khatamsaz, Saeed and Sepehrara, Leili and }, title = {Histopathological Effects of Sodium Nitrite }, volume = {23}, number = {102}, abstract ={سابقه و هدف:‌ نیتریت، ماده مورد استفاده در صنعت می باشد که جهت نگهداری مواد غذایی به خصوص سوسیس و کالباس مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به مصرف زیاد غذاهای فست فود در جامعه و بالا بودن نیتریت در آن‌ها و هم‌چنین وجود این ماده مضر در آب، خاک و اکوسیستم، سلامتی بسیاری از انسان‌ها را به خطر می‌اندازد. لذا مطالعه حاضر جهت بررسی اثرات هیستو پاتولوژیکی نیتریت سدیم بر سرخرگ کلیوی موش صحرایی صورت گرفت. مواد و روش‌ها: در این مطالعه آزمایشی بر اساس جنسیت 60 سر موش صحرایی نر و ماده بالغ نژاد ویستار را به طور تصادفی به شش گروه 10 تایی تقسیم کرده سپس آن‌ها را به مدت 60 روز تحت مداخله قرار دادیم. که به گروه دریافت‌کننده با دوزحداقل نیتریت سدیم (mg/kg/day 175)، گروه دریافت کننده دوز حداکثر نیتریت سدیم (mg/kg/day350) و گروه کنترل تقسیم شدند. موش‌های صحرایی نیتریت سدیم را از طریق آب شرب دریافت می‌کردند. در پایان روز 60 پس از بیهوشی و خون‌گیری مستقیم از قلب، سرخرگ کلیوی از بدن حیوان خارج و سپس جهت بررسی تغییرات بافتی از آن‌ها، مقاطع بافتی تهیه گردید. رنگ‌آمیزی نمونه‌ها به روش هماتوکسیلین- ائوزین صورت پذیرفت و ضخامت لایه میانی intima media thickness)) نیز توسط نرم افزار image tool اندازه‌گیری شد. فاکتورهایی نظیر ویژگی‌های بافت‌شناسی (مورفومتریک و مورفولوژیک) سرخرگ، تغییرات وزن بدن در قبل و بعد از آزمایش و میزان NOx خون در هر دو جنس مورد بررسی قرار گرفت. در انتها نتایج به دست آمده به وسیله نرم افزار SPSS17 مورد بررسی آماری قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میزان NOx خون حیوانات در هر دو جنس در گروه دریافت کننده با دوز 350 میلی‌گرم بر کیلوگرم نیتریت سدیم و گروه دریافت کننده با دوز 175 میلی گرم بر کیلوگرم در مقایسه با گروه کنترل خود، به صورت معنی‌داری افزایش یافته است (05/0p≤). هم‌چنین ضخامت لایه میانی در گروه نر و ماده دریافت کننده دوز 350 میلی‌گرم نیتریت سدیم، در سطح معنی‌دار نسبت به گروه کنترل خود کاهش یافته است (05/0p≤). استنتاج: براساس نتایج حاصل، نیتریت سدیم در دوزهای مختلف میزان NOx خون را افزایش داد و در دوز 350 میلی‌گرم نیتریت سدیم باعث کاهش ضخامت لایه میانی سرخرگ کلیوی گردید؛ لذا با توجه به مطالعه حاضر به نظر می‌رسد که وجود نیتریت در مواد غذایی می‌تواند مشکلات عروقی را در افراد مصرف کننده ایجاد نماید و به عنوان یک عامل تهدید کننده سیستم عروقی به حساب آید. }, URL = {http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-2398-fa.html}, eprint = {http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-2398-fa.pdf}, journal = {Journal of Mazandaran University of Medical Sciences}, doi = {}, year = {2013} }