TY - JOUR JF - J-Mazand-Univ-Med-Sci JO - J Mazandaran Univ Med Sci VL - 27 IS - 151 PY - 2017 Y1 - 2017/8/01 TI - Extraction and Identification of Urtica dioica L Extract and Its Antibacterial and Antifungal Properties TT - استخراج و شناسایی عصاره اندام های مختلف گیاه گزنه دو پایه Urtica dioica L و بررسی اثرات ضد باکتریایی و ضدقارچی آن N2 - سابقه و هدف: گیاهان دارویی به‌دلیل نداشتن عوارض داروهای شیمیایی، امروزه در جهان مورد توجه است. گیاه گزنه دو پایه Urtica dioica L دارای خاصیت درمانی در معالجه بیماری‌های مزمن می‌باشد. این مطالعه به منظور تعیین خاصیت درمانی در شرایط برون‌تنی انجام شد. مواد و روش‌ها: پس از جمع‌آوری قسمت‌های مختلف گیاه گزنه به روش ماسیراسیون و پرکولاسیون، عصاره‌ها تهیه شد. اثرات ضد باکتریایی این گیاه با استفاده از روش دیسک دیفیوژن (کربی-بائر) انجام و مقایسه گردید. تعیین MIC و MBC با استفاده از روش رقت لوله‌ای (ماکرودایلوشن) با باکتری‌های (PTCC 1294) Listeria Monocytogenes وStaphylococcus aureus (ATCC 25923) و Proteus vulgaris (Atcc 13315) وKellebsiella pneumoniae (PTCC 1053) و مخمر Candida albicans (ATCC 10231) مورد بررسی قرار گرفت. شناسایی اجزای اصلی موجود در عصاره اندام‌های مختلف گیاه به وسیله دستگاه گاز کروماتوگراف (GC) انجام شد. ترکیب‌های شناسایی شده در اسانس شامل 20 نوع بوده که مهم‌ترین آن‌ها شامل 5 ترکیب (21/25 درصد) Neophytadiene و (15/8 درصد)Phtaleic acid و (37/7 درصد)phtaleate Dibutyl و (32/6 درصد)maleate Bis(2-ethyl hexyl) و (62/7 درصد)1,2 - benzenedi carboxylic acid می‌باشد که مقدار این ترکیبات در برگ نسبت به سایر اندام‌ها دارای بیش‌ترین مقدار بوده است. یافته‌ها: عصاره‌های آبی بخش‌های مختلف گیاه نسبت به عصاره‌های الکلی دارای بیش‌ترین اثر ضد باکتریایی بوده است. با توجه به این که عصاره آبی اندام‌های برگ و ریشه در رقت mg/ml 5/0 بهترین اثر آنتی‌باکتریایی را داشته‌اند. عصاره آبی برگ گزنه در رقت‌های مختلف اثر ضد قارچی مناسب‌تری بر روی قارچ Candida albicans از خود نشان داد. استنتاج: با توجه به آزمایشات انجام شده، گیاه گزنه دو پایه Urtica dioica دارای خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی می‌باشد و از این حیث می‌تواند علیه طیف وسیعی از میکروارگانیسم‌ها اثر داشته باشد. SP - 74 EP - 85 AU - Moradi, Pezhman AU - Amini, Kumarss AD - Assistant Professor, Department of Microbiology, Faculty of Basic Sciences, Islamic Azad University, Saveh Branch, Saveh, Iran KW - disk diffusion KW - gas chromatography KW - Urtica dioica L KW - medicinal plants KW - maceration UR - http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-9104-fa.html ER -