@ARTICLE{Moazzen, author = {Kiani, Amin and Shariatifar, Nabi and Shahsavari, Saeed and Ahmadloo, Mahsa and Moazzen, Mojtaba and }, title = {Investigating the Presence of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Doogh }, volume = {29}, number = {178}, abstract ={سابقه و هدف: هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه ای(PAHs) یکی از شایع‌ترین آلاینده های محیط زیست هستند که احتمال سرطان زایی و جهش‌زایی تعدادی از آن‌ها به اثبات رسیده است. از طرفی دوغ، یک محصول لبنی تخمیری است که از مقبولیت و مصرف بالا در ایران برخوردار است. هدف از این مطالعه بررسی حضور و میزان هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای در انواع مختلف دوغ های ایرانی موجود در شهر تهران می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه ابتدا کربن نانوتیوب چند جداره با استفاده از اکسید آهن مغناطیسی شد و سپس کامپوزیت سنتز شده جهت استخراج PAHs از ماتریکس 24 عدد نمونه دوغ (3 برند پرمصرف، در 4 فصل سال و دو تاریخ به صورت تصادفی انتخاب گردید) و یک نمونه دوغ به عنوان شاهد مورد استفاده قرار گرفت. پس از آماده‌سازی نمونه، غلظت هرکدام از 16 PAHs از طریق دستگاه GC-MS اندازه‌گیری شد. یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد که در تمامی نمونه‌ها میزان PAHs پایین‌تر از محدوده استاندارد بوده است و بیش‌ترین غلظت نیز مربوط به پیرن بود. همچنین میانگین مجموع PAHs برابر µg/kg 96/1 ± 39/0 بوده است. در برند B و فصل زمستان و در زمان تاریخ انقضای نمونه‌ها، شاهد بالاترین میزان مجموع PAHs بودیم. استنتاج: براساس یافته‌های این مطالعه، با توجه به پایین‌تر بودن میانگین کل هرکدام از هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای نسبت به استاندارد در انواع مختلف دوغ، می‌توان بیان نمود که خطری از این لحاظ مصرف‌کننده‌ها را تهدید نمی‌کند. }, URL = {http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-13498-fa.html}, eprint = {http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-13498-fa.pdf}, journal = {Journal of Mazandaran University of Medical Sciences}, doi = {}, year = {2019} }