RT - Journal Article T1 - Extraction and Determination of Phthalate Esters (PAEs) in Doogh JF - J-Mazand-Univ-Med-Sci YR - 2017 JO - J-Mazand-Univ-Med-Sci VO - 26 IS - 145 UR - http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-9481-fa.html SP - 257 EP - 267 K1 - phthalate esters K1 - doogh K1 - PET bottle K1 - multi walled carbon nanotube K1 - magnetic AB - سابقه و هدف: امروزه با گسترش دانش بشری و پیشرفت در زمینه صنعت غذایی، پوشش‌های پلاستیکی از جمله PET (پلیمر پلی‌اتیلن ترفتالات) به دلیل ویژگی‌های منحصر به ‌فرد، به ‌طور گسترده جهت بسته‌بندی مواد غذایی مختلف نظیر آب و دوغ مورد استفاده قرار می‌گیرد. استرهای فتالات به منظور بهبود انعطاف ‌پذیری، کارایی و پایداری در این مواد کاربرد دارند. تماس طولانی مدت با مواد ذکر شده، در بروز انواع مختلف بیماری و سرطان در انسان نقش دارند. هدف از این مطالعه، بررسی حضور و میزان استرهای فتالات در انواع مختلف دوغ می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این پژوهش ابتدا نانو تیوب‌های کربنی چند جداره مغناطیسی با استفاده از اکسید آهن سنتز گردید و سپس نانو تیوب‌های مغناطیسی سنتز شده جهت جذب و استخراج استرهای فتالات از ماتریکس دوغ مورد استفاده قرار گرفت. پس از آماده‌سازی نمونه، غلظت هرکدام از استرفتالات‌ها از طریق دستگاه GC-MS اندازه‌گیری شد. یافته‌ها: نتایج این پژوهش نشان داد که در تمامی نمونه‌ها، میزان استرفتالات‌ها پایین‌تر از محدوده استاندارد بود و بیش‌ترین غلظت نیز مربوط به DEHP بود. آنالیز آماری نیز نشان داد اختلاف معنی‌داری میان غلظت استرهای فتالات با توجه به برندهای مختلف و زمان های مختلف نگه داری دوغ وجود ندارد. استنتاج: بر اساس یافته‌های این پژوهش و با توجه به غلظت پایین‌تر هر کدام از استرفتالات‌ها نسبت به مقادیر استاندارد در انواع مختلف دوغ، می‌توان نتیجه گرفت که خطری از این جهت مصرف‌کننده‌ها را تهدید نمی‌کند. LA eng UL http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-9481-fa.html M3 ER -