@ARTICLE{Jorfi, author = {Jorfi, Sahand and Pourfadakari, Sudabeh and Pourhosseini, Hakimeh and Zarei, Mehdi and Abtahi, Mehrnosh and Saeedi, Reza and }, title = {Assessment of Aflatoxin B1 and Ochratoxin A Levels in Rice Produced in Khuzestan and Kohgiluyeh and Boyer Ahmad Provinces, Iran }, volume = {27}, number = {156}, abstract ={سابقه و هدف: آلودگی مواد غذایی به خصوص برنج به مایکوتوکسین‌هایی چون آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A ، نگرانی اصلی در کشورهایی است که برنج سهم قابل توجهی در منبع غذایی عمومی دارد. اثرات نفروتوکسیک، ایمونوتوکسیک، موتاژنیک، تراتوژنیک و کارسینوژنیک مایکوتوکسین ها روی سلامت انسان توسط WHO-EPA گزارش شده است. هدف اصلی از مطالعه حاضر، تعیین آلودگی برنج تولیدی به آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A در استان خوزستان و کهگیلویه و بویر احمد بود مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، تعداد 85 نمونه از برنج های مصرفی از کشاورزان شهرستان های باشت، یاسوج، گچساران و دنا از استان کهگیلویه و بویراحمد و شهرستان رامهرمز از استان خوزستان به صورت تصادفی جمع آوری شد و از نظر آلودگی به آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A، به کمک روش الایزای رقابتی مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج با نرم افزار SPSSنسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان دادکه غلظت آفلاتوکسین B1 در 58/80 درصد از نمونه‌ها کم‌تر از حد مجاز تعیین شده در استاندارد ملی ایران و اتحادیه اروپا بوده است. سطح اکراتوکسین A در 100 درصد از نمونه‌ها کم‌تر از حد استاندارد بود. میانگین غلظت آفلاتوکسینB1 و اکراتوکسین در نمونه‌ها به ترتیب 70/4 نانوگرم برگرم و 02/2 نانوگرم برگرم بود. بین آفلاتوکسین ‎B1‎ و دما و رطوبت ارتباط معنی‌داری وجود داشت. 001/0= p value استنتاج: نتایج مطالعه نشان دادکه آلودگی بالقوه به قارچ و سم ناشی از آن وجود دارد. با افزایش دما و رطوبت میزان سم آفلاتوکسین B1 افزایش یافت. }, URL = {http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-9376-fa.html}, eprint = {http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-9376-fa.pdf}, journal = {Journal of Mazandaran University of Medical Sciences}, doi = {}, year = {2018} }