Journal of Mazandaran University of Medical Sciences
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
J Mazandaran Univ Med Sci
Medical Sciences
http://jmums.mazums.ac.ir
1
admin
1735-9260
1735-9279
fa
jalali
1399
8
1
gregorian
2020
11
1
30
190
online
1
fulltext
fa
اثر تمرین استقامتی با شدت متوسط و مصرف عصاره گل نسترن بر شاخص های آنزیمی کبد موش های صحرایی نر
Effect of Moderate Endurance Training and Consumption of Rosa Canina L. Extract on Liver Enzyme Profile in Male Rats
فیزیولوژی ورزشی
Sport Physiology
پژوهشي-کامل
Research(Original)
<span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:B Koodak;">سابقه</span></span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:B Koodak;"> و هدف:</span></span></span><span style="font-family:B Zar;"> <span style="letter-spacing:-.2pt;">امروزه به علت ماشینی</span></span><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="font-family:B Zar;">‏</span></span><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="font-family:B Zar;">شدن کارها، افزایش بی‏تحرکی از مشکلات در حال گسترش در جوامع مختلف</span></span><span style="font-family:B Zar;"> <span style="letter-spacing:-.1pt;">است که خطر بروز </span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:B Zar;">بیماری‏هایی مانند کبد چرب، چاقی و دیابت را در افراد افزایش می‏دهد. مطالعات تأثیر تمرینات ورزشی</span></span><span style="font-family:B Zar;"> را بر سطوح شاخص</span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span><span style="font-family:B Zar;">های آنزیمی کبد گزارش کرده</span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span><span style="font-family:B Zar;">اند. به‏</span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span><span style="font-family:B Zar;">نظر می</span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span><span style="font-family:B Zar;">رسد محصولات گیاهی در مدیریت انواع بیماری</span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span><span style="font-family:B Zar;">ها نظیر کبد چرب مفید باشند.</span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span></span><br>
<span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:B Koodak;">مواد و روش</span></span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:B Koodak;">ها:</span></span></span> <span style="font-family:B Zar;">پژوهش تجربی ب</span><span style="font-family:B Zar;">ا نمونه حیوانی و گروه بندی تصادفی </span><span style="font-family:B Zar;">حاضر به بررسی پاسخ شاخص‏های آنزیمی <span style="background:white;">آسپارتات آمینوترانسفراز(</span></span><span dir="LTR" style="background:white;"><span style="font-size:10.0pt;">AST</span></span><span style="background:white;"><span style="font-family:B Zar;">)، آلانین آمینوترانسفراز(</span></span><span dir="LTR" style="background:white;"><span style="font-size:10.0pt;">ALT</span></span><span style="background:white;"><span style="font-family:B Zar;">)، آلکالین فسفاتاز(</span></span><span dir="LTR" style="background:white;"><span style="font-size:10.0pt;">ALP</span></span><span style="background:white;"><span style="font-family:B Zar;">) و گاما گلوتامیل ترانس پپتیداز(</span></span><span dir="LTR" style="background:white;"><span style="font-size:10.0pt;">GGT</span></span><span style="background:white;"><span style="font-family:B Zar;">) </span></span><span style="font-family:B Zar;">و نیم</span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span><span style="font-family:B Zar;">رخ لیپید(تری</span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span><span style="font-family:B Zar;">گلیسرید و <span style="letter-spacing:-.1pt;">کلسترول</span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:B Zar;">تام) کبد موش‏های صحرایی پیرو 8 هفته تمرین استقامتی و مصرف عصاره گل</span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="font-family:B Zar;">نسترن پرداخته است. تعداد 36 سر</span></span><span style="font-family:B Zar;"> موش به چهار گروه: کنترل-سالین، تمرین-سالین، کنترل-نسترن و تمرین-نسترن تقسیم شدند. در پایان دوره سطوح آنزیم</span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span><span style="font-family:B Zar;">های کبدی، تری</span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span><span style="font-family:B Zar;">گلیسرید و کلسترول اندازه‏گیری شد.</span><br>
<span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:B Koodak;">یافته</span></span></span><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span></span><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:B Koodak;">ها:</span></span></span><span style="font-family:B Zar;"> تحلیل سطوح آنزیم</span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span><span style="font-family:B Zar;">های </span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">AST</span></span><span style="font-family:B Zar;"> و </span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">ALT</span></span><span style="font-family:B Zar;"> با استفاده از آنالیز واریانس یک</span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span><span style="font-family:B Zar;">طرفه نشان داد که سطوح این دو آنزیم در گروه‏‏های تمرین-سالین(024/0</span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">P=</span></span><span style="font-family:B Zar;">)(002/0</span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">P=</span></span><span style="font-family:B Zar;">) و کنترل- نسترن(004/0</span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">P=</span></span><span style="font-family:B Zar;">)(001/0</span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">P=</span></span><span style="font-family:B Zar;">) نسبت به کنترل- سالین کاهش <span style="letter-spacing:-.2pt;">یافته بود. اثر تعاملی تمرین و عصاره نسترن توانست کاهش معنی‏داری را در آنزیم‏های </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">AST</span></span><span style="font-family:B Zar;"> و </span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">ALT</span></span><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="font-family:B Zar;"> نسبت به تمامی گروه‏ها ایجاد کند(001/0</span></span><span dir="LTR" style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="font-size:10.0pt;">P=</span></span><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="font-family:B Zar;">). سطوح</span></span> <span dir="LTR" style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="font-size:10.0pt;">ALP</span></span><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="font-family:B Zar;"> در گروه</span></span><span style="letter-spacing:-.2pt;layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="font-family:B Zar;">های تمرین- سالین(008/0</span></span><span dir="LTR" style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="font-size:10.0pt;">P=</span></span><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="font-family:B Zar;">)، کنترل-نسترن(002/0</span></span><span dir="LTR" style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="font-size:10.0pt;">P=</span></span><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="font-family:B Zar;">) و تمرین-نسترن(001/0</span></span><span dir="LTR" style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="font-size:10.0pt;">P=</span></span><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="font-family:B Zar;">) نسبت به گروه کنترل-</span></span><span style="font-family:B Zar;">سالین کاهش یافت. تحلیل سطوح </span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">GGT</span></span><span style="font-family:B Zar;"> عدم اختلاف معنی</span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span><span style="font-family:B Zar;">دار را بین گروه</span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span><span style="font-family:B Zar;">ها نشان داد(172/0</span><span dir="LTR"><span style="font-size:10.0pt;">P=</span></span><span style="font-family:B Zar;">). تمرین استقامتی و عصاره گل نسترن موجب بهبود مقادیر تری</span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span><span style="font-family:B Zar;">گلیسرید و کلسترول تام کبدی شدند.</span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span><br>
<span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:B Koodak;">استنتاج:</span></span></span> <span style="font-family:B Zar;">اجرای تمرین استقامتی همراه با مصرف عصاره گل نسترن می</span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span><span style="font-family:B Zar;">تواند تأثیر بسزایی بر کاهش شاخص‏های آنزیمی، تری</span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span><span style="font-family:B Zar;">گلیسرید و کلسترول تام کبدی داشته باشد</span><span style="font-family:B Zar;">.</span><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;"></span></span></span>
<strong>Background and purpose:</strong> Inactivity due to the mechanization of work is a growing health concern in many countries. It increases the risk of many diseases such as fatty liver, obesity and diabetes<strong>.</strong> There are evidences on the effect of exercise on levels of liver enzymatic parameters. Herbal products appear to be useful in managing some diseases, such as fatty liver.<br>
<strong>Materials and methods:</strong> This experimental study investigated the response of liver enzyme indices, including aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), alkaline phosphatase (ALP), gamma glutamyl transpeptidase (GGT), and lipid profile (total triglyceride and total cholesterol) in rat liver after eight weeks of endurance training and consumption of <em>Rosa canina L.</em> extract. Thirty-six rats were randomly divided into four groups: control-saline, training-saline, control-<em>Rosa canina L.</em> and <em>Rosa canina L.+</em>training. Liver enzyme levels, triglycerides and total cholesterol levels were measured.<br>
<strong>Results:</strong> ANOVA test showed that AST and ALT levels decreased significantly in training-saline (P=0.024 and P=0.002, respectively) and control-<em>Rosa canina L.</em> (P=0.004 and P=0.001, respectively) groups compared to control-saline group. The interaction effect of training and <em>Rosa canina L.</em> caused a significant decrease in AST and ALT levels compared to other groups (P=0.001). ALP levels reduced in training-saline (P=0.008), control-<em>Rosa canina L.</em> (P=0.002), and <em>Rosa canina L.+ </em>training (P=0.001) compared with control-saline. Analysis of GGT showed no significant difference between the groups (P=0.172). Endurance training and the extract of <em>Rosa canina L.</em> improved the levels of triglycerides and total cholesterol.<br>
<strong>Conclusion:</strong> Endurance training in combination with <em>Rosa canina L.</em> extract can have a significant effect on reducing liver enzyme indicators, triglycerides, and total cholesterol.
تمرین استقامتی, گل نسترن, آنزیمهای کبدی, تریگلیسرید, کلسترول تام
endurance training, Rosa canina-L, liver enzymes, triglyceride, total cholesterol
11
23
http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-11-13149-1&slc_lang=fa&sid=1
Soroosh
Ali Asghari Gelodar
سروش
علی اصغری جلودار
soroosh.a1996@gmail.com
1003194753284600124865
1003194753284600124865
No
MSc Student in Exercise Biochemistry, Faculty of Sport Sciences, University of Mazandaran, Babolsar, Iran
دانشجوی کارشناسی ارشد بیوشیمی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
Abbass
Ghanbari-Niaki
عباس
قنبری نیاکی
ghanbara@umz.ac.ir
1003194753284600124866
1003194753284600124866
Yes
Professor, Department of Exercise Biochemistry, Faculty of Sport Sciences, University of Mazandaran, Babolsar, Iran
استاد، گروه بیوشیمی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
Khadijeh
Nasiri
خدیجه
نصیری
kh.nasiri@umz.ac.ir
1003194753284600124867
1003194753284600124867
No
Assistant Professor, Department of Exercise Physiology, Faculty of Sport Sciences, University of Mazandaran, Babolsar, Iran
استادیار، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران