Journal of Mazandaran University of Medical Sciences
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
J Mazandaran Univ Med Sci
Medical Sciences
http://jmums.mazums.ac.ir
1
admin
1735-9260
1735-9279
fa
jalali
1388
7
1
gregorian
2009
10
1
19
72
online
1
fulltext
fa
مقایسه ارزش کیفی پروتئین های دو نمونه غذای خانگی مخلوط غلات و حبوبات با یک نمونه غذای صنعتی کودک
Comparison of quality proteins regarding evaluation in two samples of home made cereal/legume mixtures with a sample of commercial baby food
پژوهشي-کامل
Research(Original)
<div style="text-align: justify direction: rtl">
<span style="font-weight: bold">سابقه و هدف:</span> کیفیت پروتئین مخلوط غلات و حبوبات باعث بهبود خصوصیات مواد مغذی می شود. با توجه به اهمیت کیفیت پروتئین غذاها، این مطالعه با هدف مقایسه ارزش پروتئینی دو نمونه غذای خانگی (بر پایه مخلوط ماکارونی سمولینا + سویا و ماکارونی نول + سویا) با سرلاک بر پایه گندم (غذای صنعتی کودک) در موش های صحرایی انجام گرفت.<br><span style="font-weight: bold">مواد و روش ها:</span> مطالعه تجربی روی 80 موش صحرایی نر21 (wistar) روزه در گروههای 8 تایی تحت 10 رژیم غذایی شامل: 3 رژیم تست (سرلاک و 2 نمونه غذای خانگی)، یک رژیم استاندارد (کازئین + متیونین) و یک رژیم پایه (بدون پروتئین( برای مطالعه قابلیت حقیقی هضم پروتئین(True Protein Digestibility TPD) و قابلیت هضم ظاهری (Apparent Digestibility AD)و 3 رژیم تست، یک رژیم استاندارد و یک رژیم پایه برای مطالعه نسبت خالص پروتئین (Net Protein Ratio NPR)، نسبت کارآیی پروتئین (Protein Efficiency Ratio PER) و نسبت کارآیی غذا (Food Efficiency Ratio FER) انجام شده است. میزان TPD،NPR و PER بین گروهها از طریق آزمون آنالیز واریانسANOVA همراه با تست بن فرونی مورد آزمون قرار گرفت.<br><span style="font-weight: bold">یافته ها:</span> میزان 92.8TPD، 87،89 و 85.4،4.3NPR ، 4.3، 3.6 و 3.6 ،3PER ،2.5 ،1.8 و 1.7 بترتیب برای پروتئین کـازئین + متیونین، سرلاک و غذاهای خانگی بر پایه مخلوط ماکارونی سمولینا + سویا و ماکارونی نول + سویا بود. همچنین تفاوت معنی داری بین گروه ها از نظر TPDو PER وجود داشت (p<0.05) ولی از نظر NPR معنی دار نبود.<br><span style="font-weight: bold">استنتاج: </span>یافته ها نشان می دهند که TPD و NPR غذاهای خانگی در مقایسه با سرلاک قابل قبول ولی از نظر.پایین تر است PER
</div>
<span style="font-weight: bold">Background and purpose:</span>Protein quality of cereal/legume mixtures resultsin nutrient profiles. Regarding to the importance of foodprotein quality, this study was conducted to compare protein valueof two samples of home made food (based on semolina spaghetti + soybean and nole spaghetti + soybean mixed) with Cerelac - based on wheat (commercial baby food) in Rats.
<br><span style="font-weight: bold">Materials and methods:</span>Experimental study was conducted on 80 male rats (wistar) aged 21days in 8 groups, under 10 diets inclusive of: 3 test diets (Cerelac and two samples of home made food), 1 diet standard (casein+Methionine) and 1 diet basal (protein free) for True proteinDigestibility (TPD) and Apparent Digestibility (AD) study and 3 test diets, 1 diet standard and 1 diet basal for Net Protein Ratio (NPR), Protein Efficiency Ratio (PER) and Food Efficiency Ratio (FER) study. The value of TPD, NPR and PER between groups were analyzed by ANOVA and thenwith Bonferroni post test.
<br><span style="font-weight: bold">Results:</span>The value of TD 92.8, 87, 89 and 85.4, NPR 4.3, 4.3, 3.6 and 3.6, PER 3, 2.5, 1.8 and 1.7, were for casein+Methionine, Cerelac and home made foods based on semolina spaghetti+soybean and nole spaghetti+soybean mixed. So there are significant difference between groups in compare to TD and PER (p<0.05), but in compare to NPR is not significant.
<br><span style="font-weight: bold">Conclusion:</span>The findings showed that TD and NPR of home made food in comparison with Cerelac are acceptable, but in compare to PER is lower.
واژه های کلیدی:پروتئین، سرلاک، ماکارونی، سویا
Protein, cerelac, spaghetti, soybean
38
35
http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-573&slc_lang=fa&sid=1
Z
Asemi
ذات اله
عاصمی
asemi_z@yahoo.com
10031947532846005008
10031947532846005008
Yes
M
Taghizade
محسن
تقی زاده
10031947532846005009
10031947532846005009
No