دوره 28، شماره 161 - ( خرداد 1397 )                   جلد 28 شماره 161 صفحات 165-154 | برگشت به فهرست نسخه ها

Keighobadi M, Akhtari J, Fakhar M, Emami S, Mirzaei H. An Overview on Anticancer Drugs with Antileishmanial Activity. J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (161) :154-165
کیقبادی مسعود، اختری جواد، فخار مهدی، امامی سعید، میرزایی حسن. مروری بر دارو های ضد سرطان دارای اثرات ضد لیشمانیایی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (161) :154-165

بیماری لیشمانیوز مشکلی عمده در بهداشت عمومی است و تا به امروز هیچ واکسن موثری که به صورت تجاری در دسترس باشد برای این بیماری کشف نشده است. استراتژی کنترل بیماری تنها متکی به درمان است اما در حال حاضر داروهای موجود برای درمان بیماری محدود است و دغدغه کنونی افزایش مقاومت نسبت به داروهای رایج میباشد. اولین گام در شناسایی داروهای جدید شناسایی یک تارگت دارویی مناسب است. در همین راستا، آگاهی از مسیرهای متابولیکی که انگل لیشمانیا در چرخه زندگی خود و برای بقا از آن استفاده می کند، ضروری است و نیز انتخاب یک هدف در مسیر بیولوژیکی انگل و قارچ است که در بدن میزبان وجود نداشته باشد و یا متفاوت از ترتیب‏های ژنی میزبان باشد و این نکته مهم را باید در نظر داشت که کشف داروهای جدید مستلزم صرف هزینههای بسیار بالا و هم چنین صرف زمان زیادی(تا 15 سال) میباشد. در نتیجه انتخاب داروهای مورد تایید در بازار برای بیماریهای مختلف از جمله بیماری لیشمانیوز با در نظر گرفتن مکانیزم عمل دارو و جنبه های دیگر بسیار مقرون به صرفه میباشد. از طرفی با توجه به این که داروی میلتفوسین (به عنوان یک داروی ضد سرطان) تنها داروی خوارکی موثر جهت درمان انواع لیشمانیوزها میباشد، در سالهای اخیر محققین با تمرکز روی اثرات ضد لیشمانیایی ترکیبات دارویی و یا داروهای ضد سرطان به دنبال یافتن داروی جایگزین موثرتر و دارای عوارض کم تر می باشند. لذا در این مطالعه، تنها به مرور داروهای ضد سرطان که تا کنون اثرات ضد لیشمانیایی آن ها در شرایط درون تنی و برون تنی منتشر شده است میپردازیم.

نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: انگل شناسي