دوره 28، شماره 167 - ( آذر 1397 )                   جلد 28 شماره 167 صفحات 207-192 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hasannezhad Reskati M, Mirzaian B, Hosseini S H. A Systematic Review and Meta-analysis of Acceptance and Commitment Therapy on Mental Health and Quality of Life of Women with Breast Cancer . J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (167) :192-207
حسن نژاد رسکتی مریم، میرزائیان بهرام، حسینی سید حمزه. مروری بر کارآزمایی بالینی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سلامت روانی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (167) :192-207

سابقه و هدف: سرطان پستان شایعترین سرطان در زنان ایرانی میباشد. دو شکایت روانی اصلی در بیماران سرطانی، افسردگی و اضطراب است که منجر به تاثیر منفی بر کیفیت زندگی می گردد. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، مهارتهایی برای پاسخ به این تجارب غیر قابل کنترل و تعهد به ارزش های شخصی را آموزش میدهد. این مطالعه با هدف بررسی کارآزماییهای انجام شده درباره اثر گذاری این روش بر افسردگی و اضطراب و کیفیت زندگی این بیماران در ایران انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه مروری سیستماتیک و متاآنالیز، کلیه مقالات کارآزمایی بالینی از سال 2005 تا
2017 (1396-1384 شمسی) که در ایران
انجام و در پایگاههای اطلاعاتی بینالمللی، Since Direct، Scopus،Pub ،
med Googelscholrar، و پایگاه های اطلاعاتی ملی medex، Iran doc، Mag iran، SID، Cochrane وجود دارد، مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: پس از جستجو داده ها و با استفاده از چک لیست، 8 مقاله بررسی گردید )3 مقاله به کیفیت زندگی و 5 مقاله به افسردگی( پرداخته بودند. افراد شرکت کننده در محدوده سنی 20تا 60 سال، و تمامی مطالعات پیش آزمون و پس آزمون داشتند و در دو مداخله پیگیری انجام شده بود.
استنتاج: این رویکرد، نوعی توانمند سازی است و میتواند مداخله ای مناسب و بهنگام برای ارتقاء توانمندی بیماران سرطانی در پذیرش بیماری، کاهش اضطراب و افسردگی و حل این بحران و افزایش کیفیت زندگی باشد. اما برای اطمینان نیازمند گروه های بیشتر، و انجام مداخله در مراحل مختلف بیماری هستیم. استفاده از ابزارهای مناسب تر می تواند نتایج قابل اطمینان تری ارائه دهد. همچنین لازم است این روش در مردان مبتلا نیز بررسی گردد.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: روانشناسی