دوره 28، شماره 167 - ( آذر 1397 )                   جلد 28 شماره 167 صفحات 120-110 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yousefi Z, Babanezhad E, Mohammadpour R A, Ala A. Concentration of Phthalate Esters in Polyethylene Terephthalate Bottled Drinking Water in Different Storage Conditions. J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (167) :110-120
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-11912-fa.html
یوسفی ذبیح اله، بابانژاد اسماعیل، محمد پور رضا علی، علا علیرضا. تعیین غلظت استرهای فتالات در آب های بطری شده در ظروف پلی اتیلن ترفتالات(PET) تحت شرایط مختلف نگهداری . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (167) :110-120

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-11912-fa.html

سابقه و هدف: مصرف آبهای بطری شده در دنیا رو به افزایش است و نگرانیهای زیادی در زمینه مهاجرت استرهای فتالات به درون آبهای بطری شده وجود دارد. این ترکیبات برای مصرف کنندگان مخاطرهآمیز است. در این مطالعه غلظت استرهای فتالات در آبهای بطری شده در ظروف پلی اتیلن ترفتالات تحت شرایط مختلف نگهداری تعیین و بررسی شد.
مواد و روشها: نمونههای آب بطری شده در شرایط مختلف، نگهداری و سپس استرهای فتالات پس از استخراج با روش میکرو استخراج مایع- مایع کمک شده با هوا (ALLME) توسط کروماتوگرافی گازی- طیف سنج جرمی
(GC-MS) آنالیز و اندازهگیری شدند. تجزیه و تحلیل آماری دادهها به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام گرفت.
یافتهها: نتایج این تحقیق نشان میدهد که میانگین 5 استر فتالات (DEHP,DBP,DIBP,DEP ,DMP) مورد بررسی در شرایط مختلف نسبت به سطح اولیه آن در نمونههای شاهد به طور متوسط 84/392 درصد افزایش داشته است. دی اتیل هگزیل فتالات (DEHP)، در بطریهای آب آشامیدنی که در معرض 15 روز نگهداری در دمای انکوباتور (°C42) و 75 روز نگهداری در دمای انکوباتور (°C25)، قرار گرفته بودند به ترتیب 33/10 و 62/9 ppb و بالاتر از حد مجاز بود.
استنتاج: غلظت استرهای فتالات اندازه گیری شده در آب تحت تاثیر شرایط نگهداری مختلف افزایش یافت. دمای بالا و افزایش مدت زمان نگهداری تاثیر بیشتری در مهاجرت استرهای فتالات داشته اند. بنابراین استفاده از ظروف PET برای بستهبندی آبهای بطری شده جهت نگهداری در دمای بالا و زمان نگهداری طولانی مدت مناسب نیست.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست