دوره 29، شماره 174 - ( تیر 1398 )                   جلد 29 شماره 174 صفحات 95-82 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yazdani S, Sharifi S, Foroughipour M, Kamyabgol A. The Visuospatial Episodic Memory in Persian-speaking Patients with Multiple Sclerosis . J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 29 (174) :82-95
یزدانی سارا، شریفی شهلا، فروغی پور محسن، کامیابی گل عطیه. مولفۀ بینایی- فضایی حافظۀ رویدادی در بیماران مبتلا به ام. اس. فارسی‌زبان . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1398; 29 (174) :82-95

سابقه و هدف: یکی از شایع‌ترین دغدغه‌های بیماران اسکلروزیس چندگانه (ام.اس.)، اختلال در حافظه است. با توجه به اهمیت حافظه در عملکردهای زندگی روزمره و تأثیر آن بر تعاملات اجتماعی افراد، هدف پژوهش حاضر بررسی عملکرد حافظۀ رویدادی از نوع غیرکلامی بود.
مواد و روشها: در این پژوهش موردی- شاهدی، تعداد 46 بیمار مبتلا به ام. اس. از نوع عودکننده- بهبودیابنده (13 مرد و 33 زن) از میان مراجعه‌کنندگان به بخش مغز و اعصاب بیمارستان قائم مشهد و 46 فرد سالم نیز که به‌ لحاظ سن، میزان تحصیلات و جنسیت با گروه بیمار همتاسازی شده بودند، به‌صورت نمونهگیری در دسترس و با توجه به معیارهای ورود به پژوهش انتخاب شدند. در این پژوهش، بیماران مبتلا به ام. اس. بر اساس نمرۀ مقیاس وضعیت گسترش ناتوانی به دو گروه بیمار با EDSS<4 و گروه بیمار با EDSS 4-6 تقسیم شدند. از آزمون موکا برای غربالگری وضعیت شناختی و از آزمون تصاویرپیچیدۀ هندسی بنسون برای ارزیابی عملکرد حافظه رویدادی غیرکلامی استفاده شد.
یافتهها: عملکرد دو گروه بیمار در هر سه مرحله حافظه رویدادی غیرکلامی شامل توانایی ساختاری فضایی- دیداری (کپی‌کردن شکل)، حافظۀ دیداری (یادآوری بلافصل) و توانایی حفظ و بازیابی منابع فضایی- دیداری (یادآوری با تأخیر) به‌طور معنیداری (05/0< P) ضعیف‌تر از گروه کنترل بود.
استنتاج: آسیب مغزی اکتسابی ام. اس. با حافظه رویدادی غیرکلامی مرتبط است؛ بدین‌معنا که این بیماری بر عملکرد فرد در سه مرحله این حافظه (کپی‌کردن شکل، یادآوری بلافصل و یادآوری با تأخیر) تأثیر نامطلوب می‌گذارد. همچنین، تغییر مقیاس وضعیت گسترش ناتوانی پیش‌بینی‌کننده عملکرد متفاوت گروه‌های بیمار در عملکرد سه مرحله یادشده حافظه رویدادی غیرکلامی است.