دوره 22، شماره 98 - ( اسفند 1391 )                   جلد 22 شماره 98 صفحات 135-124 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ansari H, Holakouie Naieni K, Noroozi M, Mohamadi Y, Ansari S, Yadegari M A. Multivariate Analysis of Factors associated with Growth Disorder in 6-Month to 2-Year-Old Children: Focusing on Interactional Influences and Confounding Factors. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 22 (98) :124-135
انصاری حسین، هلاکویی نائینی کورش، نوروزی مهدی، محمدی یونس، انصاری سمیرا، یادگاری محمد علی. تحلیل چند متغیره عوامل مرتبط با رشد نامطلوب کودکان 6 ماه تا 2 سال با تأکید بر عوامل مخدوش کننده و اثر متقابل. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (98) :124-135

سابقه و هدف: رشد کودکان یکی از مسائل مهم بهداشتی است که اختلال در آن عواقب بدی را به دنبال خواهد داشت. هدف از مطالعه مورد- شاهدی حاضر تعیین عوامل مرتبط با رشد نامطلوب کودکان6 ماهه-2 با روش‌های رگرسیونی چندگانه می باشد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه 150 کودک با رشد نامطلوب و 200 کودک با رشد مطلوب بعنوان شاهد از 10 مرکز بهداشتی انتخاب و بررسی شدند. پرسشنامه‌ای شامل مشخصات دموگرافیک، سابقه باروری و وضعیت تغذیه کودک از طریق مصاحبه با مادران و پرونده‌ها تکمیل گردید. ارتباط عوامل مختلف با رشد نامطلوب کودکان با استفاده از رگرسیون لجستیک در نرم افزارهای SPSS وStata تحلیل شد. یافته‌ها: متغیرهای متغیر نوع بارداری (58/2 OR=)، سن مادر هنگام زایمان (52/1 OR=)، بارداری مجدد (7/2 OR=)، رسش نوزاد (8/3 OR=)، تغذیه با شیر مادر (3/3 OR=)، نوع زایمان (4/2 OR=)، چندقلو زایی (02/2 OR=)، وجود اختلاف خانوادگی زیاد به عنوان پروکسی استرس (66/1 OR=) و وضعیت اقتصادی اجتماعی پایین (68/1 OR=) درحضور همدیگر با استفاده ازآزمون نسبت درست‌نمایی، رابطه معنی‌داری را با وضعیت رشد کودک نشان دادند (05/0p<). متغیرهای اختلاف خانوادگی با نوع زایمان و سطح اقتصادی اجتماعی، وزن تولد با تغذیه با شیر مادر و نوع بارداری با بارداری مجدد، باهم اثر متقابل نشان دادند. استنتاج: این مطالعه نشان داد که فاکتورهای مختلف در جلوگیری از رشد نامطلوب در تعامل هستند و حتی در صورت عدم توجه به همه فاکتورها، توجه به یک‌سری فاکتورهایی که حذف آن‌ها اسانتر می‌باشد، می‌تواند در پیشگیری ازاین مشکل مؤثر باشد.آموزش والدین درباره تغذیه کودکان و بارداری مناسب، حمایت از اقشار ضعیف و مقابله با استرس، برای ارتقای سلامت کودکان پیشنهاد می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: رشد نامطلوب، کودکان، زاهدان
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: کودکان