دوره 22، شماره 98 - ( اسفند 1391 )                   جلد 22 شماره 98 صفحات 96-92 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sayadi S, Ebrahimi M T, Khalilian A, Naghshvar F. Effect of Different Carbon Dioxide Pressure on Liver Enzyme in Laparoscopic Cholecystectomy and Open Cholecystectomy. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 22 (98) :92-96
صیادی سهراب، ابراهیمی محمد تقی، خلیلیان علی رضا، نقشوار فرشاد. بررسی تأثیر فشارهای کم و زیاد گاز CO2 حین لاپاراسکوپیک کوله سیستکتومی روی آنزیم های کبدی و مقایسه آن با روش باز. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (98) :92-96

چکیده:   (11932 مشاهده)
سابقه و هدف: سنگ کیسه صفرا یکی از مشکلات شایع دستگاه صفراوی است. در حال حاضر درمان استاندارد آن کوله سیکتومی لاپاراسکوپیک می‌باشد. گاز co2 که در حین لاپاراسکوپی و جهت ایجاد دید کافی به حفره شکم تزریق می‌گردد ممکن است موجب افزایش آنزیم‌های کبدی شود. هدف از انجام این مطالعه بررسی تأثیر تزریق گاز با فشارهای کم وزیاد (16-12(bar روی آنزیم‌ها و عملکرد کبدی و مقایسه آن با روش open می باشد. مواد و روش‌ها: مطالعه حاضریک مطالعه کار آزمایی بالینی می‌باشد که به صورت matching clinical trial انجام پذیرفت. در این مطالعه نمونه‌ها (60 نفر) از بیمارستان امام خمینی (ره) ساری جمع‌آوری شدند، بیماران به صورت راندوم در 3 گروه لاپاراسکوپی با فشار پایین گاز در حد 12 میلی متر جیوه (20 نفر)، لاپاراسکوپی با فشار بالا در حد 16 میلی متر جیوه (20 نفر) و open (20 نفر) قرار گرفتند.تست‌های کبدی شامل Bil، ALP، ALT، AST و LDH در 3 نوبت قبل عمل، 24 و 72 ساعت بعد عمل سنجیده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با کمک نرم افزار SPSS 15 و آزمون‌های repeat mesurment و Anova صورت گرفت. یافته‌ها: تغییرات تست‌های کبدی در بین گروه‌های اول و دوم در قبل و بعد ازعمل معنی‌دار بوده اما این تغییرات گذر است و با گذشت زمان به سطح اولیه افت نمود. در مورد گروه سوم تنها تغییرات AST و ALT قبل و 24 ساعت بعد از عمل معنی‌دار بود که با گذشت زمان 72h به سطح اولیه برگشت نمود در مقایسه بین گروه ها تنها تفاوت LDH در قبل و 24 ساعت بعد از عمل مابین گروه های اول و دوم معنی‌دار بود. استنتاج: تزریق گاز به داخل شکم موجب تغییرات گذرای آنزیم‌های کبدی می‌گردد که پس از گذشت زمان به سطح اولیه افت می‌یابد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: جراحی عمومی