دوره 24، شماره 117 - ( مهر 1393 )                   جلد 24 شماره 117 صفحات 132-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

Keyghobadi F, Moghaddam Hosseini V, Keyghobadi F, Rakhshani M H. Prevalence of Elder Abuse against women and Associated Factors . J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 24 (117) :125-132
کیقبادی فریبا، مقدم حسینی وحیده، کیقبادی فرزانه، رخشانی محمد حسن. بررسی شیوع سوءرفتار و عوامل مرتبط با آن در زنان سالمند. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (117) :125-132

سابقه و هدف: سالمندان از جمله گروه‌های آسیب‌پذیر در جامعه می‌باشند و پدیده سالمندآزاری از جمله چالش‌های مطرح در حیطه مراقبت و حمایت از سالمندان است و تهدیدی جدی برای افراد بالای 65 سال مطرح می‌گردد که همه اقوام و گروه‌ها را درگیر می‌کند و می‌تواند در اشکال مختلفی از تهدید و ناسزاگویی تا آسیب‌های جنسی تظاهر پیدا کند. هدف از مطالعه حاضر بررسی فراوانی و عوامل خطر سوءرفتار با زنان سالمند در سبزوار می‌باشد. مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 180 زن بالای 60 سال که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند، در سال 92 و در شهرستان سبزوار انجام شد. واحدهای پژوهش به روش طبقه‌ای متناسب با حجم از مساجد و بیمارستان‌های شهر سبزوار جمع‌آوری شدند. سوء رفتار با سالمند با استفاده از پرسشنامه "سوء رفتار با سالمند در خانواده" بعد از تایید روایی و پایایی استفاده شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 16 و آزمون‌های آمارهای توصیفی و ناپارامتریک تحلیلی مورد تجزیه و تحیلی قرار گرفت. یافته‌ها: در 39/49 درصد از زنان سالمند سوء رفتار گزارش گردیدکه در این بین بیش‌ترین و کم‌ترین شیوع به ترتیب مربوط به غفلت عاطفی(69 درصد) و طردشدگی (87/42 درصد) می‌باشد. نتایج مطالعه ارتباط معناداری را بین سوءرفتار با سالمندان و بستری مجدد در بیمارستان نشان دادند (006/0p=) که این ارتباط معنی‌دار بین غفلت مراقبتی، سوء رفتار روانی و طرد شدگی بود (00/0p=). در صورتی‌که بین سوءرفتار با سطح تحصیلات، وضعیت زندگی، منبع درآمد و داشتن بیماری مزمن ارتباط معناداری دیده نشد. استنتاج: یافته‌های مطالعه نشان داد که تقریبا نیمی از زنان سالمند اشکالی از سوء رفتار را تجربه می‌کنند که می‌تواند زمینه‌ساز تشدید بیماری‌های جسمی و بستری‌های مکرر باشد.
واژه‌های کلیدی: سالمند، سوء رفتار، زنان، سبزوار
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: روانشناسی