دوره 22، شماره 87 - ( فروردین 1391 )                   جلد 22 شماره 87 صفحات 103-97 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kermansaravi F, Metanat M. Prevalence of Smear Positive Pulmonary Tuberculosis among Diabetic Patients in Southwest of Iran . J Mazandaran Univ Med Sci 2012; 22 (87) :97-103
کرمان ساروی فتیحه، متانت ملیحه. بررسی فراوانی سل ریوی اسمیر مثبت در بیماران دیابتی مراجعه کننده به کلینیک دیابت در جنوب شرق ایران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (87) :97-103

سابقه و هدف: در بررسی‌های مختلف عموماً دیابت به‌عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل عود توبرکلوز مطرح شده است. این مطالعه با هدف فراوانی سل ریوی اسمیر مثبت در بیماران دیابتی انجام شده است. مواد و روش‌ها: این مطالعه مقطعی به روش سرشماری از اردیبهشت 88 لغایت دی 89 در کلینیک دیابت زاهدان انجام شد. از بیماران دیابتی مراجعه‌کننده که علایم بالینی سل را داشته یا مشکوک به بیماری بودند رادیوگرافی سینه و آزمایش اسمیر خلط انجـام شد و مـوارد توبرکولوزهای فعـال شنـاسـایی و برای درمان به مراکز بهداشتی طرح DOTS معرفی شدند. ضمناً آزمایش PPD برای کلیه مراجعان به کلینیک نیز انجام شد و افراد PPDمثبت باتوجه به علایم بالینی و نتیجه رادیوگرافی ریه برای درمان به مراکز سل معرفی شدند. یافته‌ها: از400 بیمار دیابتی مورد مطالعه 269نفر (25/67 درصد) دارای یک تا چهار علایم بالینی بیماری سل بودند که طی بررسی‌های پاراکلنیک 4 مورد سل ریوی اسمیر مثبت شناسایی شد. واکنش بیماران به تست PPD شامل 2/64 درصد منفی (کمترازپنج میلی متر)، 5/29 درصد مثبت بینابینی (5 تا 9 میلی‌متر) و 35/6 در صدمثبت (14-10 میلی متر) بود. استنتاج: میزان به‌دست آمده در این مطالعه مؤید شیوع بالای سل اسمیر مثبت در مبتلایان به دیابت در مقایسه با موارد قابل انتظار در جامعه و آمار جهانی شیوع سل در بیماران دیابتی می‌باشد. بنابراین جهت کنترل این دو بیماری در جامعه و موفقیت در درمان، غربالگری بیماران دیابتی و سلی از نظر وجود بیماری سل و دیابت توصیه می شود.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |