دوره 31، شماره 202 - ( آبان 1400 )                   جلد 31 شماره 202 صفحات 79-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (2089 مشاهده)
 سابقه و هدف: آموزش به بیمار بخش مهمی از فرایند درمان بیماری است. مدلهای آموزشی مانند مدل اعتقاد بهداشتی (HBM) بر انگیزه افراد تاکید دارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر این روش آموزشی بر عملکرد خودمراقبتی و شاخصهای متابولیک در بیماران دیابتیک تیپ دو، طراحی و اجرا شد.
مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی، 80 بیمار دیابتی تیپ دو، بهصورت تصادفی به دو گروه 40 نفری مداخله و کنترل (مراقبت روتین) تخصیص یافتند. درگروه مداخله در چهار جلسه 90 دقیقهای به شیوه سخنرانی و پرسش و پاسخ با رویکرد مدل اعتقاد بهداشتی، مطالب شناخت دیابت و باورها، سبک زندگی و خودمراقبتی آموزش داده شد. در همه نمونهها، قبل و چهارماه پس از مداخله، اندازهگیری قندخون ناشتا (FBS)، میانگین قندخون سه ماهه (HbA1C)، لیپوپروتئینها (LDL Cholesterol)، فشارخون و نیز تکمیل پرسشنامههای سازههای مدل اعتقاد بهداشتی و رفتارهای خودمراقبتی انجام شد. دادههای مطالعه با نرمافزار SPSS23 و آزمون تحلیل کوواریانس در سطح معناداری 5 درصد آنالیز شدند.
یافتهها: میزان افزایش نمره سازههای آگاهی (0/01=P)، عملکرد (0/01=P) و خودکارآمدی (0/04=P) و میزان کاهش نمرهسازه موانع درک شده (0/02=P) در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بیشتربود. دو گروه از نظر شدت تغییرات FBS، LDL و فشارخون مشابه بودند، اما تفاوت معنیداری از نظر شدت تغییر HbA1C (0/04=P) داشتند.
استنتاج: آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشت بر ارتقای رفتارهای خودمراقبتی و کنترل عوارض متابولیک در بیماران دیابیتیک موثر به نظر میرسد. طراحی و اجرای مطالعات مشابه با بازه زمانی طولانیتر و حجم نمونه بیشتر و نیز برای سایر بیماریهای مزمن مانند پر فشاری خون و بیماریهای مزمن قلبی پیشنهاد میشود.
 
شماره ثبت کارآزمایی بالینی : N520171230038142IRCT  
متن کامل [PDF 767 kb]   (488 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: آموزش بهداشت

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.