چکیده: (1601 مشاهده)
سابقه و هدف: لیپاز پانکراسی از مهمترین آنزیمهای گوارشی در هضم و جذب چربیها است و مهار فعالیت آن همواره از اهداف محققین جهت کنترل چاقی و اختلالات مربوطه بوده است. عوامل مهارکننده موجود دارای عوارض متعددی هستند. این مطالعه با هدف بررسی مهاری گیاهان Ferula persica،Ginkgo biloba ، Nelumbo nucifera و داروی دی سیکلومین بر فعالیت آنزیم لیپاز پانکراسی انجام پذیرفت
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، گیاهان Ferula persica، Ginkgo biloba و Nelumbo nucifera تحت عصارهگیری به روش سوکسیله قرار گرفتند. عصارههای متانولی یا آبی گیاهان یا داروی دی سیکلومین در غلظتهای 10، 25، 50، 100، 200، و 400 میکروگرم در میلیلیتر تهیه و بر غلظت ثابت لیپاز پانکراسی تجاری اثر داده شد. عصاره ترکیبی گیاهان Ferula persica و Nelumbo nucifera نیز بهصورت سهمبندی در نسبتهای 1:3، 2:2، 3:1 و بدون سهمبندی بر آنزیم اثر داده شد. اندازهگیری فعالیت لیپاز، براساس آزادسازی متیل رزورفین بهصورت سنجش کالریمتری انجام پذیرفت.
یافتهها: عصاره گیاهان Ferula persica و Nelumbo nucifera هر یک به تنهایی و بهصورت ترکیبی با نسبت یک به دو در غلظت 50 میکروگرم در میلیلیتر موجب کاهش بیشتری در فعالیت لیپاز پانکراسی در مقایسه با آنزیم مواجهه نیافته گردید. اما از گیاه Ginkgo biloba و داروی دیسیکلومین اثر مهاری قابل توجهی در غلظتها و نسبتهای مذکور مشاهده نگردید.
استنتاج: عصاره گیاهان Ferula persica و Nelumbo nucifera بهصورت تک به تک و ترکیبی دارای اثر مهارکنندگی بر فعالیت آنزیم لیپاز پانکراسی بودند. انجام کارآزمایی بالینی جهت بررسی اثربخشی و ایمنی این ترکیبات پیشنهاد میگردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
گیاهان دارویی