دوره 33، شماره 223 - ( مرداد 1402 )                   جلد 33 شماره 223 صفحات 138-132 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (2158 مشاهده)
 سابقه و هدف: سنگ کیسه صفرا به علت انباشتگی و تراکم مواد محلول در چربی در داخل کیسه صفرا ایجاد میشود. باتوجه به وجود ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی در گیاه کاسنی و افسنتین، انتظار می‌رود که این گیاهان پتانسیل انحلال سنگ صفراوی را داشته باشند. لذا مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر عصاره ریشه گیاه کاسنی و اندام هوایی افسنتین، در انحلال سنگ صفراوی انجام شد.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی حاضر ابتدا با مراجعه به بیمارستان شفای ساری، سنگ‌های صفراوی جدا شده از بیماران مبتلا، جمع‌آوری شد و ترکیبات سنگ به‌وسیله دستگاه UV و DSC شناسایی و به قسمت‌های مساوی از نظر ابعاد و وزن (mg200) تقسیم شدند. سه محیط اسیدی، قلیایی و آب مقطر به‌عنوان گروه کنترل در کنار گروه‌های آزمایش که به ترتیب حاوی عصاره کاسنی و افسنتین با غلظت 1، 10، 100 و mg/ml 500 بودند، تهیه شد. سپس نمونه سنگ صفراوی در آن قرار داده شد و بعد از 24 و 48 ساعت نمونه‌گیری انجام گرفت و میزان انحلال ترکیبات سنگ توسط دستگاه اتوآنالایزر اندازه‌گیری شد.
یافتهها: طیف UV، حضور بیلی روبین در سنگ صفرا و ترموگرام DSC، حضور کلسترول در سنگ را نشان داد. در این مطالعه، ریشه گیاه کاسنی با غلظت mg/ml500 توانست تقریبا 75 درصد از تری‌گلیسیرید را در خود حل کند و اختلاف معنی‌داری با گروه‌های کنترل (اسیدی، قلیایی، آبی) داشت (0/001>P) و عصاره افسنتین با غلظت mg/ml500 توانست تقریبا 63 درصد از کلسترول را در خود حل کند و اختلاف معنی‌داری با گروه‌های کنترل داشت(0/01>P).
استنتاج: براساس یافته‌های مطالعه حاضر گیاه کاسنی و افسنتین اثر قابل توجهی بر انحلال ترکیبات سنگ صفرا در شرایط برون‌تنی دارد.
 
متن کامل [PDF 321 kb]   (613 دریافت)    

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.