دوره 32، شماره 214 - ( آبان 1401 )                   جلد 32 شماره 214 صفحات 64-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (556 مشاهده)


 سابقه و هدف: تخریب میلین یکی از علل اصلی بیماریهای عصبی متنوع است. شواهد زیادی وجود دارد که تجویز اسانسهای گیاهی ممکن است خطر دمیلیناسیون را کاهش دهد. در این مطالعه، با استفاده از یک رویکرد لیپیدمی، تجویز اسانس سیاه دانه، Nigella sativa ) (NS بر بهبود تغییرات پروفایل اسیدهای چرب نخاعی در مدل دمیلیناسیون ناشی از تجویز داخل نخاعی اتیدیوم بروماید (EB) در موش‌های صحرائی بررسی شد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، تعداد 30 سر موش صحرایی نر در قالب 5 گروه (6n=) مورد مطالعه قرار گرفتند. گروهها به کنترل بدون درمان، دریافت کننده حلال، درمان شده با دوزهای (2، 5 و 10 میلی لیتر بر کیلوگرم داخل صفاقی) از اسانس سیاه دانه تقسیم بندی شدند. اسانس سیاه دانه تهیه و ترکیب اسیدهای چرب آن توسط کروماتوگرافی گازی اسپکترومتری جرمی (GC-MS) تعیین شد. موشهای بزرگ نر بالغ نژاد ویستار تحت تجویز داخل نخاعی EB 2/0درصد قرار گرفتند. از نخاع موشها نمونهبرداری شد و غلظت هفت نوع مختلف از اسیدهای چرب در هموژنای نخاع بین گروه ها مورد سنجش و مقایسه قرار گرفت.
یافتهها: تجویز EB باعث برهم خوردن غلظت طبیعی محتوای اسیدهای چرب اشباع نشده چندگانه، افزایش مشتقات اسید آراشیدونیک و کاهش اسید چرب دوکوزاهگزانوئیک اسید در نخاع موشها شد. درمان با اسانس سیاه دانه به صورت معنی دار(01/0P<) و وابسته به دوز از بروز این تغییرات ممانعت کرد.
استنتاج: استفاده از اسانس NS سبب محافظت در مقابل دمیلیناسیون ناشی از EB از طریق تنظیم سطح اسیدهای چرب درونزاد بافت نخاعی میشود.
متن کامل [PDF 546 kb]   (217 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: فيزيولوژي

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.