چکیده: (738 مشاهده)
سابقه و هدف: از آنجاییکه تشخیص به موقع و پیگیری کیستهای ادنتوژنیک و غیرادنتوژنیک برای جلوگیری از ایجاد بدخیمیها و عواقب پس از آن امری ضروری است و تشخیص به موقع میتواند کمک شایانی به سیستم درمانی کشور بکند، مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع کیستهای ادنتوژنیک وغیرادنتوژنیک در شهرستان ساری انجام شد.
مواد و روشها: با بررسی پروندههای ده سال گذشته بخش پاتولوژی بیمارستان بوعلی سینا ساری، جهت ثبت کیستهای ادنتوژنیک و غیرادنتوژنیک و نیز جمعآوری دادههایی چون جنس، سن و مکان ضایعه اقدام شد. سپس دادهها با نرمافزار SPSS 22 آنالیز و پردازش شدند و ارتباط بین نوع کیست با جنس، سن و مکان ضایعه با استفاده از آزمون
کای دو و فیشر مشخص شد.
یافتهها: در این مطالعه 115 کیست مورد بررسی قرار گرفت که 81 مورد (70/4 درصد) مربوط به بیماران مرد و 34 مورد (29/5 درصد) مربوط به بیماران زن بود. بیشترین رده سنی مراجعهکننده در مطالعه، رده سنی 44-30 سال با فراوانی 27/8 درصد بود. شیوع کیستهای ادنتوژنیک در مطالعه 97/4 درصد و شیوع کیستهای غیرادنتوژنیک 2/6 درصد بود. کیستهای غیرادنتوژنیک فقط در زنان وجود داشت. این در حالی بود که کیستهای ادنتوژنیک در مردان و زنان، از شیوع بالایی (به ترتیب ۱۰۰ و 91/2 درصد) برخوردار بودند. همچنین بیشتر کیستهای مردان در مندیبل و بیشتر کیستهای زنان در ماگزیلا بود.
استنتاج: طبق نتایج مطالعه حاضر، فراوانی کیستهای ادنتوژنیک بیشتر از کیستهای غیرادنتوژنیک بود. شیوع کیستهای غیرادنتوژنیک کمتر از مواردی بود که در سایر مطالعات گزارش شد. در جمعیت مورد مطالعه حاضر، کیستهای ادنتوژنیک بهطور عمده منشاء التهابی داشتند.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
دندانپزشکی