دوره 33، شماره 2 - ( ویژه‌نامه شماره دو - آذر 1402 )                   جلد 33 شماره 2 صفحات 361-358 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (1301 مشاهده)
سابقه و هدف: بر اساس گزارش بانک جهانی، آلودگی هوا چهارمین عامل خطر مرگ در دنیا است و از هر 10 مرگ، 1 مرگ منتسب به آلودگی هوا بوده است. طوفان شن و گرد و غبار به طور معمول، در مناطق خشک و نیمه‌خشک اتفاق می‌افتد و این پدیده بر سلامتی انسان، زمین‌های کشاورزی، صنعت، زیرساخت‌ها و بخش حمل و نقل اثرگذار است. در این گزارش، به بررسی وضعیت آلودگی ناشی از طوفان گرد و غبار در شهریور 1402 در شهر ساری پرداخته شده است.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی مقطعی، به منظور بررسی غلظت ذرات معلق هوا در شهر ساری، در 7 نقطه مختلف شهر با استفاده از دستگاهMonitor Dust، غلظت ذرات معلق هوای کل (TSP)، ذرات معلق کم‌تر از 10 میکرون (PM10)، ذرات معلق کم‌تر از 2/5میکرون (PM2.5) و ذرات معلق کم‌تر از 1 میکرون (PM1) در 20 شهریور اندازه‌گیری شد.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد که بیش‌ترین غلظت TSP ، PM10 و PM2.5 مربوط به ایستگاه کلینیک
باغبان (طوبی) بوده است که به ترتیب، برابر با (
m3g/µ) 179، 88 و 55 بوده است. هم‌چنین، شاخص کیفیت هوای( AQI Quality Air: index ) شهر ساری در تاریخ 20 شهریور، برابر با 149 (ناسالم برای گروه‌های حساس) به دست آمد.

استنتاج: وقوع پدیده طوفان شن و گرد و غبار در استان‌های شمالی کشور به ندرت اتفاق می‌افتد که براساس گزارش‌ها، منشأ خارجی دارد و ناشی از وقوع این پدیده در صحرای قره‌قوم کشور ترکمنستان بوده است. لذا پایش مداوم شاخص کیفیت هوا و نصب و تجهیز ایستگاه‌های ثابت سنجش آلودگی هوا برای استان مازندران که یکی از مناطق پرتراکم و پرجمعیت کشور است، اهمیت بالایی دارد.
متن کامل [PDF 590 kb]   (468 دریافت)    
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.