دوره 15، شماره 49 - ( آذر 1384 )                   جلد 15 شماره 49 صفحات 56-50 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khademloo M, Heidarzadeh A, Varshosaz L. A study on the effects of zinc supplementation during lactation on the infant growth and development. J Mazandaran Univ Med Sci 2005; 15 (49) :50-56
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-791-fa.html
خادملو محمد، حیدرزاده آبتین، ورشوساز لاله. بررسی تاثیر تجویز مکمل سولفات روی به زنان شیرده بر رشد و تکامل شیرخواران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1384; 15 (49) :50-56

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-791-fa.html


چکیده:   (17897 مشاهده)
سابقه و هدف: علی رغم تاثیر روی بر رشد و تکامل کودکان اما با توجه به کمبود نسبی روی در دوران بارداری به خصوص در قشرهای فقیرتر جامعه، ذخایر نوزادان آنان ناچیز می باشد. لذا با توجه به فواید بالقوه تجویز ارایه مکمل روی به زنان شیرده و موفق بودن طرح ترویج تغذیه با شیر مادر محقق بر آن شد تا تاثیر مکمل سولفات روی به زنان شیرده را بر رشد و تکامل شیرخواران مورد بررسی قرار دهد.
مواد و روش ها: در یک کارآزمایی دوسویه کور، 500 مادر دارای نوزاد زیر یک هفته جهت تحقیق انتخاب شدند. شرایط ورود به مطالعه؛ داشتن سابقه حداقل 4 مراقبت در طول حاملگی اخیر، نداشتن بیماری سیستمیک از قبیل فشار خون بالا و دیابت بود. نمونه ها به صورت تصادفی در دو گروه شاهد و مداخله قرار گرفتند. گروه مداخله روزانه 1 عدد قرص سولفات روی حاوی 15 میلی گرم روی المنتال و گروه شاهد دارونما دریافت نمودند. قد و وزن و دور سر نوزادان در بدو تولد و در طول یک سال مطالعه ماهانه اندازه گیری و نیز شاخص های تکاملی در طول 12 مراجعه مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات جمع آوری شده با نرم افزار SPSS و فرمول های آماری T و Ancova مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: از 500 کودک مورد بررسی در دو گروه، میزان افزایش وزن و قد در گروه مداخله به طور معنی داری بیش تر از گروه شاهد بود و نیز زمان دست یابی به شاخص های تکاملی از قبیل لبخند زدن، خندیدن، بلند کردن سر، سینه خیز رفتن و چهار دست و پا رفتن در گروه مداخله به طور معنی داری کوتاه تر از گروه شاهد بود. اما زمان دستیابی به شاخص های دیگر مثل ایستادن، گردن گرفتن و نشستن در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. بین وزن زمان تولد و تغییرات وزن در طی مطالعه ارتباط معنی داری وجود داشت. به این معنی که هر چه کودکان وزن تولد کم تری داشتند افزایش وزن بیش تری داشتند.
استنتاج: با توجه به نتایج بررسی و تفاوت در تغییرات وزن و قد بین دو گروه، به نظر می رسد بتوان در برنامه های ارایه مکمل به زنان شیرده افزودن روی به ترکیبات را، مدنظر قرار داد.
متن کامل [PDF 130 kb]   (4196 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb