هیمن معروفی، کبری آخوندزاده، حمید آسایش، حمید ترابیان،
دوره ۳۳، شماره ۲۲۱ - ( خرداد ۱۴۰۲ )
چکیده
سابقه و هدف: ویروس کرونا در سراسر جهان بر جنبههای مختلف سیستم بهداشتی درمانی از جمله بروز و پیامدهای ایست قلبی تاثیرات سوء داشته است. هدف مطالعه حاضر مقایسه ایست قلبی خارج بیمارستانی در پیک اول کووید-۱۹ با دوره قبل از آن در اورژانس پیش بیمارستانی شهر قم بود.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی گذشته نگر مقایسهای، دادههای ۴۳۷ بیمار دچار ایست قلبی خارج بیمارستانی که توسط اورژانس پیش بیمارستانی قم ثبت شده بود، در پیک اول کووید-۱۹ (اسفند ۱۳۹۸ تا ۱۵ فروردین ۱۳۹۹) با مدت مشابه دوره غیر پاندمی مقایسه شد. از آزمون تی مستقل برای مقایسه متغیرهای دموگرافیک کمی و آزمون کای اسکوئر برای مقایسه متغیرهای دموگرافیک کیفی، اقدامات احیا و پیامد استفاده شد.
یافتهها: بروز ایست قلبی خارج از بیمارستان در دوره کووید-۱۹ با دوره قبل از آن متفاوت بود (۲۴۸ مورد در مقابل ۱۸۹ مورد). میزان وقوع ایست قلبی در منزل نیز تفاوت آماری معنیدار داشت (۹۳/۵ درصد در مقابل ۷۰/۹ درصد، ۰/۰۰۱˂P). همچنین میزان بازگشت گردش خون خود بهخودی (۶/۹ درصد در مقابل ۱۷/۵ درصد، ۰/۰۰۱˂P)، انتوباسیون اندوتراکئال (۱۵/۳ درصد در برابر ۳۴/۴ درصد، ۰/۰۰۱˂P) و دفیبریلاسیون (۱۸/۵ درصد در برابر۴۳/۴ درصد، ۰/۰۰۱˂P) بین دو گروه تفاوت آماری معنیدار داشت.
استنتاج: در طول موج اول کووید-۱۹ در شهر قم، بروز ایست قلبی خارج بیمارستانی و مرگ و میر در صحنه بیشتر شد و تغییرات قابل توجهی در پاسخ اورژانس وجود داشت. بر این اساس آمادگی اورژانس پیش بیمارستانی در بحرانهای احتمالی، باید مورد بازنگری قرار گیرد.
آروین امیری، مجید خانجانی، علی شوشتری، سید پارسا سیدپور، کبری آخوندزاده، سکینه شفیعا،
دوره ۳۴، شماره ۲۴۲ - ( اسفند ۱۴۰۳ )
چکیده
سابقه و هدف: اختلال استرس پس از سانحه(PTSD) بیماری روانپریشی است که توسط رویدادهای آسیبزا ایجاد میشود. درمانهای مختلفی از جمله دارو درمانی و روان درمانی در این اختلال مورد بررسی قرار گرفتهاند، اما نقش ورزش نیز بهعنوان یک مداخله کمکی قابل بررسی میباشد. از نظر نوروبیولوژیکی، PTSD با بینظمی درچندین ناحیه مغزکه در تنظیم احساسات، پردازش حافظه و پاسخهای ترس نقش دارند، همراه است. این مطالعه به بررسی اثرات ورزش داوطلبانه و اجباری بر پاسخهای رفتاری، سطوح سرمی فاکتور رشد شبه انسولین ۱ (IGF-۱) و کورتیکوسترون در رتهای اوارکتومی شده مبتلا به PTSD میپردازد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، ۵۶ رت ماده بالغ نژاد ویستار به صورت تصادفی انتخاب و در شرایط نرمال آزمایشگاهی نگهداری شدند. رتها به دو گروه کنترل و اوارکتومی تقسیم شدند. اوارکتومی رتها تحت بیهوشی عمیق انجام و پس از دوره بهبودی از روش SPSS(single prolonged stress) برای القای PTSD استفاده شد. تمرین داوطلبانه با استفاده از چرخ گردان (Running wheel) و ورزش اجباری بر روی تردمیل انجام شد. اضطراب با استفاده از ماز بهعلاوهای و عملکرد شناختی از طریق آزمون حافظه تشخیص اندازهگیری شد. سپس حیوانات تحت بیهوشی کامل کشته و نمونه سرم جهت اندازهگیری کورتیکوسترون و IGF-۱ به روش الایزا جمعآوری شد.
یافتهها: در مطالعه حاضر، در گروه کنترل و اوارکتومی، هر دو نوع ورزش اجباری و داوطلبانه منجر به کاهش نسبی اضطراب شدند ولی اثر ورزش داوطلبانه بارزتر بود. ورزش داوطلبانه باعث افزایش معنیدار حافظه درهر دو گروه کنترل و اوارکتومی شد. ورزش اجباری نیز حافظه را در گروه اوارکتومی شده، البته به میزان کمتر از ورزش داوطلبانه بهبود بخشید. هردو ورزش در گروه کنترل و اوارکتومی شده منجر به کاهش قابل توجه سطح کورتیکوسترون سرم شده که تاثیر ورزش داوطلبانه بیشتر بود.
استنتاج: بر اساس یافته های مطالعه حاضر، ورزش بهویژه ورزش داوطلبانه بهطور موثری اضطراب را کاهش میدهد، عملکرد شناختی را تقویت میکند و نشانگرهای استرس فیزیولوژیکی را در موشهای صحرایی اوارکتومی شده با PTSD تعدیل میکند.