TY - JOUR T1 - Quantitative Analysis of Methanol and Ethanol in Traditional Handmade Herbal Distillates in Iranian market TT - بررسی کمی اتانول و متانول در برخی عرقیات گیاهی فلۀ موجود در بازار ایران JF - J-Mazand-Univ-Med-Sci JO - J-Mazand-Univ-Med-Sci VL - 32 IS - 207 UR - http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-17512-fa.html Y1 - 2022 SP - 90 EP - 94 KW - herbal distillates KW - ethanol KW - methanol KW - Headspace gas chromatography KW - analytical toxicology N2 - سابقه و هدف: گیاهان دارویی از دیر باز به عنوان یکی از مهمترین منابع طبیعی دنیا به حساب می‌آمده‌اند. بسیاری ازعطاری‌های عرضه کننده فرآورده‌های گیاهی فاقد مجوز لازم جهت انجام فعالیت در زمینه گیاهان دارویی هستند. با توجه به بالا بودن آمار بیماران مصرف کننده عرقیات گیاهی، مطالعه حاضر با هدف بررسی کمی اتانول و متانول در عرقیات گیاهی فلۀ موجود درعطاری های سطح شهر تهران طراحی شد. مواد و روش‌ها: 140 نمونه از انواع عرقیات فله تهیه و مورد آنالیز قرار گرفتند. تمامی عرقیات موردبررسی فله بوده و از عطاری‌های شهر تهران جمع‌آوری شدند.کلیه عرقیات به روش کروماتوگرافی گازی مجهز به Headspace آنالیز شدند. در این مطالعه 14 نوع عرق گیاهی فله مورد آنالیز قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج نشان داد که کلیه عرقیات گیاهی فله فاقد اتانول بودند. میزان متانول در عرق نعنا با بیشترین مقدار و با متوسط ppm 153±334/62 دارای تفاوت معنی‌داری نسبت به سایر عرقیات بود (0/05>.(P همچنین میزان بالایی از متانول در عرق شنبلیله (ppm 321/43) و ترخون (ppm 311/39) وجود داشت. عرق پونه فاقد متانول و گلاب با میزان ppm 14/61 دارای حداقل میزان متانول بود. استنتاج: مصرف مداوم عرقیات گیاهی فله حاوی غلظت های بالای متانول برای سلامت مصرف کنندگان مضر است. بنابراین بررسی وجود متانول در عرقیات گیاهی که دارای مصرف زیادی هستند از ضروریات است. M3 ER -