TY - JOUR T1 - Evaluation of Temperament–based Diet Intervention on the Symptoms of Gastroesophageal Reflux Disease TT - تأثیر آموزش تغذیه برحسب مزاج بر علائم بیماران مبتلا به بیماری ریفلاکس معده به مری JF - J-Mazand-Univ-Med-Sci JO - J-Mazand-Univ-Med-Sci VL - 26 IS - 140 UR - http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-8398-fa.html Y1 - 2016 SP - 45 EP - 59 KW - nutrition education KW - gastroesophageal reflux KW - nursing KW - symptoms KW - temperament N2 - سابقه و هدف: ریفلاکس معده به مری از جمله شایع‌ترین اختلالات مزمن دستگاه گوارش بوده و این مطالعه با هدف تعیین تأثیر آموزش تغذیه برحسب مزاج بر علائم بیماری ریفلاکس معده به مری انجام شد. مواد و روش‌ها: در این‌کارآزمایی بالینی تصادفی60 بیمار مبتلا به بیماری ریفلاکس معده به مریِ مراجعه‌کننده به بیمارستان قائم (عج) شهر مشهد به صورت تخصیص تصادفی در دو گروه کنترل (30 نفر) و آموزش تغذیه (30 نفر) قرار گرفتند. در گروه مداخله، بیماران به درمانگاه دانشکده طب سنتی ارجاع شده و مزاج پایه و سوءمزاج، توسط پزشک طب سنتی تعیین شد. سپس کلاس آموزشی به‌مدت 5/1 ساعت متناسب با سوءمزاج تعیین شده برگزار و از بیماران خواسته شد تا رژیم را به مدت 2 هفته رعایت کنند. در گروه کنترل، همین روند آموزشی مبتنی بر رژیم رایج بدون توجه به مزاج صورت گرفت. ابزارهای مورداستفاده شامل پرسشنامه ثبت سه‌روزه علائم بیماری، بسامد خوراک و یادآمد 24 ساعته در هر دو گروه آموزش تغذیه و کنترل بودند. یافته‌ها: پس از مداخله دفعات سوزش سردل (5/25 درصد)، دفعات بازگشت اسید (14 درصد)، شدت سوزش سردل (3/11 درصد)، شدت بازگشت اسید (6/23 درصد)، مدت سوزش سردل (2/5 درصد)، مدت بازگشت اسید (34 درصد) و درجه انتشار سوزش سردل (8/8 درصد) در گروه آموزش تغذیه نسبت به گروه کنترل بهبودی قابل ملاحظه‌ای داشتند که از نظر آماری معنی‌دار بود (05/0>p). استنتاج: آموزش تغذیه برحسب مزاج شاخصه‌های علائم بیماری را در بیماران مبتلا به بیماری ریفلاکس معده به مری را بهبود می بخشد. شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 1N2013030922751IRCT M3 ER -